реклама партнерів:
Головна » 2017 » Жовтень » 22 » "Літературна родина Могилянських": сьома зустріч мистецького проекту
13:49
"Літературна родина Могилянських": сьома зустріч мистецького проекту
20 жовтня в меморіальному будинку музею-заповідника відбулася сьома зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський у колі друзів» під назвою «Літературна родина Могилянських».

Цього разу гості зібралися за чашкою чаю у вітальні – найбільшій кімнаті в будинку, де багато років тому писав свої твори Михайло Коцюбинський, де відбувалися літературні суботи і де сім’я письменника відзначала свої родинні свята.

Ведуча проекту Наталія Коцюбинська цікаво розповідала про історію життя юриста, публіциста, журналіста, критика, письменника, перекладача, літературознавця, громадського і політичного діяча Михайла Могилянського, про те, як перетнулася його доля з долею Великого Сонцепоклонника. Саме Коцюбинський переконав Могилянського писати твори українською мовою.

М.Могилянського і М.Коцюбинського поєднувало не тільки місто проживання – Чернігів, а й любов до літератури, до України, патріотами якої вони були, безсумнівно, почуття честі. За спогадами сучасників і самого Могилянського, письменники любили затишні місця Чернігова, зокрема, Болдину гору, урочище Святе, міський сад, Десну. У вільні хвилини любили вести бесіди, повільно прогулюючись тінистою алеєю старого парку біля статистичного бюро.

Не оминули увагою і родину Могилянського. Розповідали про його дружину, дітей: Ліду, Дмитра, Олену, Ірину. Також зачитували уривки з твору Михайла Могилянського «Вбивство» і вірші його дочки Ладі Могилянської.

Нелегкою видалася доля всіх членів родини Михайла Могилянського – були репресії і арешти, розстріли. Але й після смерті митці продовжують жити у своїх творах. Ще колись Валерій Шевчук написав так: «Творчість усіх трьох Могилянських – три сторінки нашої літератури. Вони припилені, пожовклі від часу, папір на них обпалений, але текст, що проступає з того ветхого паперу, несе нам істини хвилюючі».



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 842 | Теги: література, музей Коцюбинського, Могилянські | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar