реклама партнерів:
Головна » 2016 » Березень » 8 » У Чернігові відкрилася виставка художника-графіка Василя Перевальського "Мій Шевченко"
14:50
У Чернігові відкрилася виставка художника-графіка Василя Перевальського "Мій Шевченко"
У Чернігові відкрилася виставка художника-графіка Василя Перевальського Непересічна подія в культурному житті Чернігова – одразу два митці всеукраїнського рівня відвідали місто над Десною з поетично-виставковим десантом. Відомий громадський і державний діяч, класик вітчизняного поетичного слова Іван Драч представив виставку творів свого давнього друга художника-графіка Василя Перевальського. Урочисте відкриття виставки під назвою «Мій Шевченко» відбулося в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів Стародавній».

Народний художник України, академік Василь Перевальський – один зі провідних українських митців у галузі графіки та книжкової ілюстрації. Він творить у царині українських класичних творів та поезії, народних приказок і ліричних пісень, історичних екскурсів у давнє минуле та подій, що живуть у пам’яті його покоління. Тому творчість Великого Кобзаря для Василя Перевальського є дуже близькою. Художник навіть відтворив автопортрет молодого Тараса Шевченка. «Я малював ілюстрації до віршів Шевченка про жіночу долю, робив ілюстрації до трилогії Василя Шевчука, до інших творів українських митців, також дуже люблю працювати у портретному жанрі», - каже академік.

Мистецький захід «Мій Шевченко», який відбувся в Чернігівському Колегіумі, розділили на дві частини – на художню та літературну. Іван Драч розповів, що для Кобзаря Чернігівщина була краєм особливим, дорогоцінним і святим. «Упродовж усього свого життя я наближаюся до Шевченка, намагаюся його інтерпретувати по-різному, застосовую різні підходи до своєї творчості», - розповідає поет.

З художником Василем Перевальським Івана Драча пов’язує давня дружба, адже Василь Євдокимович проілюстрував не одну збірку творів видатного українського поета. Попри любов до ілюстрації, народний художник України знову повертається до живопису. Каже, на його пейзажних полотнах – ті стежки, якими ходив у дитинстві й юності.

Василь Перевальський є автором пам’ятного знака «Голодомор 1932–1933», що спочатку виник як графічний образ, а згодом був відтворений у граніті і встановлений біля Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві.

Значним є доробок майстра у книжковій графіці, екслібрисі. Художник також брав участь у розробці ескізів деяких банкнотів. Твори Василя Перевальського зберігаються у провідних музеях нашої держави та закордоння.

Віталій НАЗАРЕНКО, газета "День".





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1204 | Теги: Іван Драч, Максим Перевальський, Чернігів стародавній | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar