реклама партнерів:
Головна » 2015 » Вересень » 11 » Вітаємо Сергія Павленка з ювілеєм!
10:00
Вітаємо Сергія Павленка з ювілеєм!
Вітаємо Сергія Павленка з ювілеєм! 11 вересня святкує ювілей Сергій Олегович Павленко. Відомому чернігівському журналісту, історику, досліднику постаті Івана Мазепи та його доби національного і міжнародного рівня, беззмінному редактору всеукраїнського наукового журналу «Сіверянський літопис» виповнилося 60 років.

Сергій Олегович народився 11 вересня 1955 року в Луцьку, але виріс в Дягові Менського району Чернігівської області. У 1973-1978 роках навчався на спецкурсі літературної критики українського відділення філфаку Київського державного університету ім. Тараса Шевченка за спеціальністю філолог, викладач української мови та літератури. Також заочно закінчив у 1991 році Київський інститут політології та соціального управління отримав фах політолога, викладача соціально-політичних дисциплін у вищих та середніх навчальних закладах. Певний час працював на різних посадах у газетах Чорнобиля на Київщині, Катеринополя на Черкащині та Бобровиці на Чернігівщині.

У 1987-1991 роках був головним редактором чернігівської обласної молодіжної газети «Комсомольський гарт». У цей час взяв участь в Українській революції за незалежність кінця 1980-х – початку 1990-х років, у 1990 році офіційно став членом Товариства української мови імені Тараса Шевченка, боровся за об’єктивне висвітлення подій у ЗМІ.

З 1991 року і до цього часу працює у газеті Верховної Ради «Голос України» власним кореспондентом у Чернігівській області.

У 1994 році очолив редакцію журналу «Сіверянський літопис», який видається у Чернігові. Часопис опублікував майже 300 гетьманських універсалів, великий комплекс документів козацької доби, а також більше тисячі розвідок, студій з історії, філософії, філології України. Нині журнал передплачують провідні бібліотеки світу. За 15 років вийшло 88 номерів часопису.

Варто відзначити, що ювіляр практично першим після набуття Україною незалежності на всеукраїнському та міжнародному рівні підняв питання про раніше прихований злочин московського імперіалізму – Батуринську трагедію 1708 року.

Сергій Павленко практично першим в Україні, викликавши озлоблення антиукраїнських сил у Верховній Раді, першим публічно поставив питання щодо відповідальності радянського партизанського з’єднання Олексія Федорова за відмову захистити населення містечка Корюківка Чернігівської області від нацистських карателів.

Невтомний дослідник одним із перших розкрив на основі вивчення розсекречених документів ретельно прихований для нащадків спротив чернігівців комуністичній владі у 1944-1990 роках.

У творчому доробку Сергій Павленко має книги-дослідження «Загибель Батурина 2 листопада 1708 року» (Чернігів, 1994; Київ, 2007), «Князь Михайло Чернігівський та його виклик Орді» (Чернігів, 1996), «Міф про Мазепу» (Чернігів, «Сіверянська думка», 1998), «Іван Мазепа» (Київ, «Альтернативи», 2003), «Оточення гетьмана Мазепи: соратники та прибічники» (Київ, «КМ Академія», 2004), «Іван Мазепа як будівничий української культури» (Київ, «КМ Академія», 2005), «Кохання гетьмана Мазепи» (Чернігів, «Русь», 2009). «Восстание мазепинцев: мифы и реалии» (Чернігів, «Русь», 2009), «Опозиція на Чернігівщині: 1944-1990 рр.»(1995) , навчальний посібник для середньої школи «Україна крізь віки» (Київ, 2000, у співавторстві) та інші.

Видрукував серію історичних нарисів про козацьких полковників, старшин доби Мазепи. Упорядкував два томи «Доба гетьмана Івана Мазепи в документах» (Київ, «КМ Академія», 2007), «Військові кампанії доби гетьмана Івана Мазепи» в документах» (Київ, «КМ Академія», 2009). Статті дослідника опубліковані, крім редагованого ним журналу, у багатьох вітчизняних наукових збірниках та часописах, а також у виданнях Аргентини, Канади та Великобританії.

Сергій Павленко – Заслужений журналіст України (з 1994), лауреат премій ім. Б.Грінченка (1994), міжнародної ім. І.Мазепи (1999), ім. М.Коцюбинського (2000), міжнародної журналістської ім. В.Стуса (2003) та інших. Член Національної спілки журналістів України з 1982 року.

23 лютого 2010 року він нагороджений Відзнакою Президента України – Хрестом Івана Мазепи.

Поздоровляємо Сергія Олеговича з першим 60-річним ювілеєм. Бажаємо міцного козацького здоров’я, довгих років успішного творчого життя у незалежній, мирній і заможній Україні!

Редакція «Європейської України» та «Чернігівського Формату»



Категорія: РІЗНЕ | Переглядів: 1306 | Теги: СергійПавленко, павленко, ювілей | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar