реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 7 » Чернігівська облдержадміністрація створила комісію з декомунізації і почала із себе
21:14
Чернігівська облдержадміністрація створила комісію з декомунізації і почала із себе
Чернігівська облдержадміністрація створила комісію з декомунізації і почала із себе «Про реалізацію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» – саме під такою назвою у п’ятницю, 3 липня, голова облдержадміністрації Валерій Куліч підписав розпорядження щодо проведення декомунізації на Чернігівщині.

У цьому документі затверджено план заходів і створено обласну комісію з питань реалізації положень Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Її очолили перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич і заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

У її складі крім чиновників, фахівців і представника Українського інституту національної пам’яті є і три представника громадських організацій. Один із з них, Василь Чепурний, голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка також очолив при комісії експертну робочу групу.

Окремим пунктом попереджено голів районних державних адміністрацій про персональну відповідальність за невиконання Плану заходів щодо реалізації положень цього закону.

Підписанню розпорядження щодо декомунізації передували чисельні консультації з ветеранами боротьби за незалежність України 1989–1992 років, представниками українських громадських організацій, істориками, краєзнавцями, музейниками, правниками, представниками органів місцевого самоврядування, галузевих органів державної влади, Українським інститутом національної пам’яті. Складено попередній список населених пунктів Чернігівщини, які підлягають перейменуванню. Нагадаємо, що серед є і місто Щорс, яке до 1934 року називалося Сновськом. Проведено брифінг для ЗМІ в облдержадміністрації та участь в передачах за участю представника Інституту національної пам’яті.

Чернігівська облдержадміністрація та Український інститут національної пам’яті підтримали громадську ініціативу – збірник «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість», виданий чернігівською обласною «Просвітою», де зібрані пропозиції щодо перейменування вулиць та інших об’єктів топоніміки у Чернігові.

У плані заходів із декомунізації вже у першому пункті заплановано проведення навчання щодо правових засад та організаційних принципів реалізації Закону для керівного складу райдержадміністрацій і районних рад, міських, селищних і сільських голів, яке має організувати Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за участю організаційного та юридичного відділів апарату облдержадміністрації, Чернігівської обласної ради, Українського інституту національної пам’яті.

Символічно, що вже 7 липня Чернігівська облдержадміністрація почала декомунізацію з себе. Її голова Валерій Куліч так написав про це на офіційній сторінці органу влади у Фейсбук: «Сьогодні зробили крок у напрямку декомунізації. Портрети колишніх керівників Чернігівщини покинули залу засідань Чернігівської обласної державної адміністрації. Це питання порушувалося неодноразово, проте до конкретних дій так і не доходило. Переконаний, що ця традиція радянських часів себе вичерпала, і настав час її припинити. До того ж, нині ми, крім етичного та морального аспектів, уже маємо й законодавчий – у вигляді Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки». Дехто з тих, чиї портрети прикрашали залу, підпадають під дію цього закону. Але ми не викинули портрети на «смітник історії». А навпаки – переносимо їх туди, де їм місце – до музейної кімнати. Минуле – до минулого, а зараз час дивитися у майбутнє і працювати для нього».

Нагадаємо, що Чернігівська область була створена комуністичним режимом у 1932 році, коли проводилася політика організації Голодомору-геноциду Українського народу. Ще у 2002 році, коли чернігівська обласна влада вийшла з ініціативою відзначення 70-річчя створення Чернігівської області і 200-річчя – Чернігівської губернії, історики Володимир Бойко, Сергій Лепявко та інші вказали, що такі «святкування» проти української державності і глузування над пам’яттю жертв російської імперії та комуністичних злочинів. Тоді їх не почули. Тепер на щастя, чорне вже є чорним, а біле – білим.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1176 | Теги: декомунізація, Чернігівська ОДА, перейменування вулиць | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar