реклама партнерів:
Головна » 2024 » Січень » 10 » Про виявлення та ідентифікацію елементів нематеріальної культурної спадщини на Чернігівщині
21:21
Про виявлення та ідентифікацію елементів нематеріальної культурної спадщини на Чернігівщині
Про виявлення та ідентифікацію елементів нематеріальної культурної спадщини на Чернігівщині 2018 року в Чернігівській області розпочалася робота з виявлення та ідентифікації елементів нематеріальної культурної спадщини. За основу було взято Конвенцію ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини» й Закон України «Про приєднання України до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини».
Координацію цієї роботи здійснює Комунальний заклад «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради.
У липні 2018 року з метою формування переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА була створена обласна Експертна рада з питань елементів НКС. До її складу входять висококваліфіковані фахівці-практики у сфері історії, культурології, мистецтвознавства та охорони нематеріальної культурної спадщини.
Завдяки потужній і копіткій роботі обласної Експертної ради, Обласного центру народної творчості, відділів культури ОТГ та районів області, а також громадських активістів, краєзнавців, працівників бібліотечної та музейної сфер ми маємо значні досягнення у відродженні, збереженні й розвитку елементів нематеріальної культурної спадщини. Завдяки спільним зусиллям елементи НКС «Художнє дереворізьблення Чернігівщини» та «Олешнянське гончарство Чернігівщини» наказом Міністерства культури України № 510 від 04.07.2019 року включені до Національного переліку елементів НКС України та 16 елементів – до Обласного переліку.
Елементи, які включені до Обласного переліку
* «Художнє дереворізьблення Чернігівщини», Чернігівська область – 9 жовтня 2018 року;
* «Олешнянське гончарство Чернігівщини», Ріпкинський район – 9 жовтня 2018 року;
* «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини», Носівська ОТГ – 9 жовтня 2018 року;
* «Гончарство на Семенівщині», Семенівська ОТГ – 9 жовтня 2018 року;
* «Рогозоплетіння в Батурині», Батуринська ОТГ – 3 квітня 2019 року;
* «Кисейне шиття Новгород-Сіверщини», Новгород-Сіверський район – 3 квітня 2019 року;
* «Дігтярівське ткацтво», Срібнянський район – 3 квітня 2019 року;
* «Весільний обряд – на калачі», Бахмацький район – 7 жовтня 2019 року;
* «Обряд випікання весільного короваю в селищі Олишівка Чернігівської області», Олишівська ОТГ – 7 жовтня 2019 року;
* «Кудлаївська писанка», Новгород-Сіверський район – 7 жовтня 2019 року;
* «Холминська страва з картоплі – деруха», Холминська ОТГ – 7 жовтня 2019 року;
* «Мозаїка соломою, мозаїчний набір соломою», Ніжинський район – 27 жовтня 2020 року;
* «Традиція катання на рєлях на Петра і Павла в селі Грем’яч на Новгород-Сіверщині», Новгород-Сіверський район – 27 жовтня 2020 року;
* «Традиція проведення обряду Клечаної неділі в селі Бахмачі», Ніжинський район – 27 жовтня 2020 року;
* «Березинські пряники "Кавалер", "Баришня", "З кмином"», Чернігівський район – 16 листопада 2023 року;
* «Каша «бабка» від Плисківської громади», Ніжинський район – 16 листопада 2023 року.
Хочемо ознайомити вас з елементами, які були включені до Обласного переліку Чернігівщини. Отже, почнімо! Сьогодні презентуємо перший із них.
«Художнє дереворізьблення Чернігівщини»
Різьблення по дереву – це мистецтво, яким славилися давні слов’яни ще в ХІ столітті. У ХVІІІ–ХІХ століттях різьблення в Україні досягло найвищого рівня. На Чернігівщині розповсюджене художнє різьблення по дереву з плоскою рельєфною технікою тригранно-виїмчастого різьблення. Зразки виробів ХІХ–ХХ століть у великій кількості збереглися у музеях України. Значною відмінністю чернігівських різьбярів було використання в орнаментах солярних розеток, які відрізнялися за кількістю їх використання у роботі, за моделюванням у поєднанні трикутних елементів виїмчастого різьблення (сливки).
Широта охоплення: Україна, Чернігівська область, Чернігів, Ніжин, Новгород-Сіверський район, Сосницький район.
Цікаву професію – різьблення по дереву – можна опанувати в Ніжинському коледжі культури і мистецтв імені Марії Заньковецької. На Чернігівщині це єдиний навчальний заклад, де готують таких спеціалістів.
На початку ХІХ століття майстрів-різьбярів у Чернігівській області налічувалося близько 3000. У ХХ столітті – близько 1000. Нині таких майстрів на Чернігівщині – 20. Вік носіїв елемента коливається від підлітків до майстрів поважного віку.
У комунальному закладі «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради є студія художнього дереворізьблення, яку очолює заслужений майстер народної творчості України Андрій Каменецький. Під його вмілим керівництвом діти залюбки вивчають секрети цього прадавнього мистецтва. Сподіваємося, з них виростуть справжні майстри, які в майбутньому прославлять нашу область на весь світ!
Елемент «Художнє дереворізьблення Чернігівщини» у 2018 році увійшов до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини, а у 2019-му – до Національного.

За інформацією Департаменту культури Чернігівської ОДА





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1460 | Теги: культурна спадщина, Дереворізьблення, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar