реклама партнерів:
Головна » 2023 » Грудень » 23 » “Українські вечорниці” “Сіверських клейнодів“
20:54
“Українські вечорниці” “Сіверських клейнодів“
“Українські вечорниці” “Сіверських клейнодів“ Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” завжди ставив собі за мету не тільки зберегти традиційну культуру, а й активно пропагувати народну музику, яка поєднує в собі вчора, сьогодні і завтра вітчизняного мистецтва.
Тому проєкт “Сіверських клейнодів“ “Українські вечорниці”, представлений 22 грудня 2023 року в обласному художньому музеї ім. Г.Галагана, був, з одного боку, дещо незвичним, а з іншого — цілком природнім для митців колективу. Солістка ансамблю Христина Мельник стала авторкою ідеї проєкту: артисти не просто показали нову концертну програму, а й залучили до неї глядачів. “Створюючи цей проєкт, ми ставили кілька цілей: популяризація української традиції вечорниць, подарувати всім гарний настрій і, найголовніше, – це навчити гостей традиційних танців, – каже художній керівник та головний диригент колективу Андрій Лоєвець. – Невідомо, що було першим – танець, музика чи спів. Але поєднання цих трьох елементів, пройшовши через тисячоліття, породило нашу українську мистецьку традицію”.
Для “Українських вечорниць” були обрані народні твори, зібрані під час фольклорних досліджень: танці з приспівками “Баламут”, “Полька”, “Печоноє порося” були записані у Чернігівській області, “Яків” — на Київщині, а “Картошка” — на Дніпропетровщини. Під живий акомпанемент оркестру “Сіверських клейнодів” артисти та гості виконували ці композиції разом. “Особливістю українського побутового танцю є життєрадісність, емоційність та колективний характер виконання”, — підкреслює Андрій Лоєвець.
“Українські вечорниці” “Сіверських клейнодів“ та Христини Мельник — щирі і веселі — стали незабутнім різдвяним подарунком глядачам.

Джерело: Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм








Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1552 | Теги: вечорниці, Сіверські кленйноди, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar