реклама партнерів:
Головна » 2024 » Серпень » 21 » 14 вулиць на Чернігівщині назвали на честь полтавця Симона Петлюри
15:12
14 вулиць на Чернігівщині назвали на честь полтавця Симона Петлюри
14 вулиць на Чернігівщині назвали на честь полтавця Симона Петлюри На Чернігівщині перейменували вулиці, які були названі на честь російських та радянських діячів. Тепер в селах, селищах та в одному місті області назвали на честь полтавця Симона Петлюри.
Про це йдеться на сайті Зміст

Про це перейменування стало відомо з розпорядження Чернігівської обласної військової адміністрації від 23 липня.
Згідно з законами про декомунізацію та дерусифікацію, на Чернігівщині перейменували 386 вулиць. 14 вулиць на честь уродженця Полтави, який був Головою Директорії Української народної республіки Симона Петлюри.

Чим відомий Симон Петлюра
Коли народився Симон Петлюра, України як незалежної держави, не було на мапі світу. Проте саме він доклав зусиль, аби неминучість відновлення української державності перемогла як ідея й знайшла своє продовження в історії. На тлі діячів, які виступали за федерацію з росією чи пропагували миролюбність, він єдиним послідовно декларував і практикував збройне протистояння російській агресії. Проте умови, у яких тривала очолювана ним боротьба, були незрівнянно скрутніші, аніж має сучасна Україна.
Століття тому Українська народна республіка давала відсіч червоним, білим, полякам, а підтримки західного світу не було взагалі. Попри це Симон Петлюра до останнього вів боротьбу в фактично приреченій ситуації.
Зрозумівши, що підтримки серед західних країн методами звичайної дипломатії не знаходить, у 1919 році він відрядив до Європи Українську Республіканську Капелу на чолі з Олександром Кошицем. Тріумф хору на гастролях та викликаний «Щедриком» фурор заявив світовій публіці про Україну голосніше, ніж міг це зробити будь-який дипломат.
Успіх хору на європейських сценах давався українцям через боротьбу. Капелу 9 місяців не пускали до Парижу, хоч саме від Франції залежало забезпечення армії УНР базовими речами. Росіяни обписували лайкою афіші Капели, а проросійські касирки перешкоджали продажу квитків.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1677 | Теги: дерусифікація, Чернігівщина, Симон Петлюра, перейменування вулиць | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar