реклама партнерів:
Головна » 2019 » Листопад » 17 » 17 листопада. Церква згадує священномучеників Никандра, єпископа Мирського і Єрмія пресвітера
09:23
17 листопада. Церква згадує священномучеників Никандра, єпископа Мирського і Єрмія пресвітера
17 листопада. Церква згадує священномучеників Никандра, єпископа Мирського і Єрмія пресвітера Церква цього дня згадує священномучеників Никандра, єпископа Мирського і Єрмія пресвітера. Обидва були учнями святого апостола Тіта – послідовника апостола Павла і загинули мученицькою смертю на зорі християнства.

На Никандра у давнину активізувалися знахарі, чаклуни і відьми. До речі, знаєте, чим відрізнявся знахар від чаклуна? Перший діяв за допомогою знань та сил отриманих від Бога, а чаклун виступав переважно як втілення зла, особа, діяльність якої ґрунтувалася на зв’язку з нечистою силою. Знахарським днем вважався понеділок. Українці вірили, що дитина, народжена в цей день, у майбутньому може стати сильним знахарем. Було краще, аби цим займався чоловік, але знахаркою могла стати й жінка, але вже в поважному віці – «баба». Одного власного бажання лікувати було замало, потрібні були відповідні здібності. Такими особливими здібностями наділяли «межових» дітей: перших й останніх у сім’ї. Серед іншого, учень мав перейняти від учителя знання за один раз. Якщо цього не відбувалося, його вважали нездатним до знахарства. «Лікування» проводилося лише в будні дні і тільки до заходу сонця.

Наші пращури казали, що «В листопаді світанок із сутінками в полудень зустрічаються»; «Листопад хоч і не лютий, проте спитає, чи ти одягнутий і взутий».

Іменинники сьогодні Павло, Микола, Євгенія, Олександр.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1053 | Теги: прикмети, церковні свята | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar