реклама партнерів:
Головна » 2008 » Жовтень » 22 » Виставка традиційної української писанки «Всесвіт у моїх долонях»
20:13
Виставка традиційної української писанки «Всесвіт у моїх долонях»
Виставка традиційної української писанки «Всесвіт у моїх долонях» Виставка традиційної української писанки відомої столичної майстрині-писанкарки Оксани Білоус під назвою "Всесвіт у моїх долонях" відкрилася в чернігівській галереї сучасного мистецтва "Пласт-Арт".
Чернігів став шостим містом України, де експонувалися шедеври народної творчості.
Виставка організована Чернігівським обласним осередком Національної спілки майстрів народного мистецтва України за сприяння управління культури облдержадміністрації.
На виставці "Всесвіт у моїх долонях" представлено приватну колекцію заслуженого майстра народної творчості України Оксани Білоус, яка займається малюванням писанки з 1992 року. Майстриня не лише досконало опанувала найтонші нюанси виготовлення художньої писанки, але й зробила вагомий внесок у популяризацію цього оригінального мистецтва як на Батьківщині, так і за її межами.
До колекції увійшли традиційні писанки Київської, Бессарабської, Полтавської, Воронезької, Курської, Мінської, Чернігівської губерній та Кубанської області – загалом більше тисячі експонатів. Ілюстровані таблиці з поясненням символіки допоможуть глядачам зрозуміти глибинність знаків та символів на писанках, пояснити багато народних звичаїв та обрядів.
Для тих, хто хоче самостійно навчитись писанкарству, О.Білоус підготувала добірку літератури, набір необхідних для роботи інструментів та матеріалів. Вона також охоче проводить майстер-класи, де знайомить бажаючих із професійними секретами. У планах писанкарки – зібрати і виставити 5-6 тисяч писанок.
Разом з колекцією писанок у мистецькій галереї представлені вироби ніжинського майстра різьблення та дерев'яної іграшки, члена Національної спілки майстрів Сергія Святного, що тісно співпрацює з відомою київською художницею.
Презентуючи виставку творів народних умільців – писанкарки Оксани Білоус та різьбяра Сергія Святного, голова Чернігівського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Володимир Мороз зазначив: "Ось на таких майстрах тримається вся наша народна творчість."
Заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Володимир Приходько запросив усіх чернігівців обов'язково відвідати виставку, адже українська писанка – це особлива енергетика, тим більш, що серед експонатів є зразки писанок чернігівського краю.
Побувати на виставці, що перебуватиме впродовж місяця в галереї сучасного мистецтва "Пласт-Арт" за адресою вул. Горького, 6, можна у будь-який день тижня з 9-ї до 18-ї.

Джерело: Відділ зв'язків з громадськістю міської ради, http://www.chernigiv-rada.gov.ua



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2902 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar