реклама партнерів:
Головна » 2008 » Жовтень » 22 » Онкологія не така страшна, як її “малюють”
22:19
Онкологія не така страшна, як її “малюють”
Онкологія не така страшна, як її “малюють” Такого висновку дійшли учасники “круглого столу”, який був присвячений проблемам раку молочної залози.
Його організатори – Чернігівське обласне управління охорони здоров’я та обласна організація Народної партії – запросили керівників обласного управління охорони здоров’я, головних лікарів провідних медичних закладів міста та області (Чернігівського обласного онкодиспансеру, мамологічного центру, районних лікарень), представників громадських організацій та журналістів до обговорення проблеми діагностики, профілактики та лікування злоякісних новоутворень.
Заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Галина Василькова повідомила, що рак молочної залози є найбільш розповсюдженим злоякісним захворюванням у жінок. В структурі онкологічних захворювань він посідає перше місце. Щороку в Україні реєструється понад 15 тисяч випадків раку молочної залози. В Чернігівській області - понад 300 випадків. З початку 2008 року на Чернігівщині зареєстровано 217 випадків. Кількість жінок, хворих на рак молочної залози, становить 18% від загальної кількості жінок, які мають злоякісні новоутворення.

Сергій Поленков, завідувач мамологічним відділенням Чернігівського обласного онкодиспансеру зазначив, що кількість жінок, хворих на рак молочної залози, постійно зростає. Так у 2002 році в Чернігівській області показник захворюваності складав 45,7 на 100 тис. населення (в Україні - 38,7). В 2007 році – 52,6 (в Україні - 60,2). Серед районів Чернігівської області минулого року цей показник був найвищим в Городнянському (77,0), Носівському (75,6) та Ріпкинському (71,4) районах, а також в Ніжині – 72,4. На жаль, рак молочної залози “молодшає”. “Якщо раніше рак молочної залози у дівчини або жінки до 30 років вважався нонсенсом, то зараз зустрічається багато таких випадків”, - сказав пан Поленков. Кожна двадцята жінка з раком молочної залози 30-річного віку, 30% - після 40 років, максимальна захворюваність відмічається у віковому інтервалі 40-60 років.

Зараз в Чернігівській області на обліку з діагнозом “рак молочної залози” перебувають 3119 жінок, з них 1925 (майже 62%) – мають п’ять та більше років від часу встановлення діагнозу. Особливе занепокоєння викликає показник смертності жінок від раку молочної залози, який становить 19,2% і також посідає перше місце в структурі смертності від онкологічних захворювань.

Лікар-мамолог наголосив, що якість лікування захворювання напряму залежить від стадії, на якій виявлена пухлина. Чим раніше жінка звертається до лікаря, тим менше зусиль і часу витрачається на лікування. Якщо рак молочної залози виявляється на ранній стадії, то ймовірність повного одужання – 90-95%. А якщо жінка звернулась до лікарів на 3-4 стадії захворювання, то тоді ймовірність одужання становить 20-25%.

Ці факти свідчать про важливість профілактики та своєчасного діагностування раку молочної залози. За словами Валерія Зуба, завідувача поліклінікою Чернігівського онкодиспансеру, голови комісії Чернігівської обласної ради з питань охорони здоров’я, Чернігівщині потрібно 30 мамографів (апарат, який може зробити рентгенівській знімок молочної залози). А на сьогодні в місті та області працюють лише три. Тому жінки мають самі обстежувати свої молочні залози, вважає В. Зуб. Для жінки це має стати звичною процедурою. “І говорити про це потрібно дівчатам у віці 14-17 років, - наголосив пан Зуб. – Тоді ми не матимемо таких великих показників смертності”.

Окрім технічної проблеми не менш важливою є і проблема кадрів. Як розповів Володимир Запорожець, завідувач терапевтичним відділенням Куликівської районної лікарні, сьогодні молоді лікарі не хочуть працювати в районних центрах та селах. Серед причин – низька заробітна плата (зараз ставка лікаря становить 940 грн.) та відсутність житла. Дефіцит лікарів в Чернігівській області становить 32-35%. Але вихід з такої ситуації є. Йдеться про виїзні бригаді лікарів, які виїжджають до селищ та районних центрів для проведення медичних оглядів. Свого часу такі бригади їздили по області за підтримки обласної організації партії “Жінки за майбутнє”. Тепер з такою ініціативою виступає обласна організація Народної партії. “Ми готові профінансувати приїзд лікарів у сільську місцевість, - повідомила представник Народної партії Юлія Найда. – Я знаю, що такі медичні тури надають велику допомогу сільському населенню”.

Тож за таких умов зростає роль інформаційно-просвітницьких кампаній для жителів Чернігова та області. Лікарі одностайні у тому, що рак легше попередити, аніж потім його лікувати. А для цього треба пропагувати здоровий спосіб життя, постійні профогляди у лікарів. Учасники “круглого столу” вирішили створити ініціативну групу, до якої увійдуть керівники обласного управління охорони здоров’я, представники обласної організації Народної партії та інших небайдужих до цієї проблеми політичних сил, громадські організації та журналісти. Разом вони працюватимуть над розробкою інформаційної кампанії, яка буде спрямована на профілактику як онкології в цілому, так і раку молочної залози.

Оксана Клименко

На фото Ольги Чернякової організатори "круглого столу".





Категорія: Медицина | Переглядів: 1476 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar