реклама партнерів:
Головна » 2008 » Жовтень » 23 » Чернігівські пекарі мітингують
20:41
Чернігівські пекарі мітингують
Чернігівські пекарі мітингують 22 жовтня в нашому місті біля облдержадміністрації відбувся мітинг протесту пекарів, які вимагали підвищити рентабельність підприємств з виробництва хліба.
Близько 100 представників Всеукраїнської профспілки працівників харчової і суміжних галузей разом з працівниками хлібопекарень регіону прийшли до облдержадміністрації з короваями і плакатами зі своїми вимогами: встановити рівень рентабельності на види хліба масового споживання по простій рецептурі не нижче 10%, а на соціальні види хліба не нижче 5%.
Учасники акції протесту зазначали, що прийняте в грудні 2007 року рішення Чернігівської ОДА про обмеження рентабельності виробництва хліба до 5% є не тільки порушенням прав, угод і законодавства, а й призводить до скорочення соціальних програм підприємства, обмежує розвиток виробництва.

Як розповів Анатолій Тельнах, голова ЦК Профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей, зараз в хлібопекарській галузі України склалася катастрофічна ситуація – галузь перебуває на межі загибелі. Особливо критичною ситуація є в Чернігівській області. Пан ТЕльнах пояснив, що сьогодні рівень рентабельності підприємств галузі встановлює держава, а саме обласні державні адміністрації. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів ще минулого року. Рішення Кабміну обумовлене тим, щоб хлібні заводи не підвищували ціни на хліб в умовах дефіциту зерна через низькі минулорічні врожаї та через підвищення цін на пальне.

Тож виходить, що в кожній області державна адміністрація сама вирішує, яку рентабельність для хлібзаводів регіону встановити. Зараз рівень рентабельності підприємств хлібопекарської галузі становить від 2 до 15% залежно від регіону. Наприклад, в Херсонській області - 2%, в Одеській – 3%, Чернігівській – 5%, в Дніпропетровський та Рівненській – до 10%, а в Чернівецький – 15%. Як стверджують представники профспілок, відсоток рентабельності напряму залежить від стосунків та особистих зв’язків керівництва хлібзаводів з керівництвом того чи іншого регіону.

Для того, щоб підприємства галузі працювали нормально (йдеться про оновлення та ремонт технічного обладнання, закупівлю сировини, своєчасну виплату працівникам заробітної плати, і врешті решт отримання прибутку), їх рентабельність має становити не менше 15%. При рентабельності у 2-5% хлібзаводи ледь зводять кінці з кінцями.

Не менш важливим питанням є і зарплата. Так в квітні цього року Кабінет міністрів, всі всеукраїнські профспілкові організації та Всеукраїнська організація роботодавців підписали Генеральну угоду. Згідно пункту цієї угоди про заробітну плату, вона може становити не менше 120% від встановленої Кабміном мінімальної заробітної плати. Через критичну ситуацію в хлібопекарській галузі, власники та профспілки вирішили зняти навантаження на фонд заробітної плати і зараз тарифна ставка 1 розряду становить 102%. Це означає, що кожен працівник галузі в середньому недоотримує 150-200 грн. щомісяця.

Пекарі передали свої вимоги до облдержадміністрації. Якщо пропозиції чернігівських пекарів не будуть враховані, 6 листопада вони проведуть двогодинний страйк, щоправда без зупинки технологічного процесу випікання хліба. Бастувати на Чернігівщині готові виробничники ВАТ “Чернігівського хлібокомбінату”, ВАТ “Ніжинського хлібокомбінату” і Прилуцького агропромислового об’єднання імені Супруненка.

За матеріалами Чернігівського прес-клубу реформ та сайту “Чернігівський монітор”



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1507 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar