реклама партнерів:
Головна » 2008 » Жовтень » 29 » Проблеми соціальної сфери в центрі уваги
09:33
Проблеми соціальної сфери в центрі уваги
Проблеми соціальної сфери в центрі уваги Тема соціального захисту людей, за сьогоднішньої політико-економічної ситуації в державі, стає актуальною як ніколи.
Останнім часом так званий “пересічний” українець вже на стільки спантеличений кризами, конфліктами, нестабільністю в країні, що не знає “куди бігти, де ховатися”. “Обмінювати долари чи євро, брати кредити чи не брати, скуповувати побутову техніку чи зачекати, скоротять з роботи чи ні?” На жаль, саме цими питаннями вимушені перейматися наші громадяни. В такій ситуації загальної недовіри і невпевненості, людям стає все складніше будувати плани на майбутнє. Звичайно, наш народ вже всяке бачив і ,безсумнівно, справиться і з цими негараздами. Проте є категорії громадян, які в силу різних обставин потребують сторонньої підтримки чи допомоги. В цьому випадку своє “плече” підставляє держава (через заклади соціального сфери) і профспілки, як представники інтересів найманих працівників.
В Чернігівській області працівники закладів соціальної сфери об’єднані в профспілку, яку очолює Віталій Лисіч. Обласна організація профспілки працівників соціальної сфери створена відносно недавно (в 2004 році), але вже здобула авторитет і повагу серед працівників галузі. Про ефективну роботи профспілки свідчить той факт, що кожного року обласний комітет поповнюється новими первинними профспілковими організаціями. До його складу входять профкоми міських та районних управлінь праці та соціального захисту населення; територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян; територіальної інспекції праці; будинків-інтернатів та інше. Наприкінці жовтня Навчально-методичним центром Федерації профспілкових організацій Чернігівської області спільно з Центральною радою і обласною організацією профспілки працівників соціальної сфери було проведено два представницьких семінари. Перший – для голів профкомів Головних управлінь праці і соціального захисту населення всієї України, а другий – установ і організацій, які входять до обласної організації профспілки. За час семінару учасники прослухали лекції, взяли участь у тренінгах, що стосувалися, як сфери їхньої професійної діяльності (оплата праці, бухгалтерський облік в первинній профспілковій організації тощо), так і особистісного розвитку (роль лідера в управлінні організацією, створення команди, українська культура). З інформацією щодо державних гарантій на оплату праці, перед своїми колегами виступила Катерина Тимощенко – заступник керівника Головного управління праці і соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації.
Навчання було не єдиною метою організації заходу. В ході семінару голови профспілкових організацій мали змогу обговорити в професійному колі найбільш болючі проблеми розвитку галузі та профспілкового руху, а головне – визначити напрямки подальшої діяльності. Як виявилося, проблем вистачає не тільки у найманих працівників, а і у тих, хто повинен їм допомагати. Зокрема, зарплата працівників управлінь праці і соціального захисту, виявляється, чомусь найменша серед усіх управлінь і відомств органів виконавчої влади області. Важко це пояснити, зважаючи на характер і обсяги роботи фахівців цього відомства. Адже працювати з людьми – найскладніше, тим більше, коли люди приходять з конкретною проблемою і вимагають її вирішення.
Профспілка працівників соціальної сфери вже не перший рік вимагає прийняття змін до Закону України “Про соціальні послуги” в частині встановлення гарантій, аналогічних працівникам бюджетної сфери, що мають базові галузеві закони, бо до цього часу працівники соціальної сфери залишаються чомусь несправедливо забутими. І це не єдиний приклад. Потребує свого вирішення проблема надання прав на пенсію за вислугу років медичним, педагогічним працівникам інтернатних закладів, які пропрацювали в системі більше 25 років.
Центральна Рада профспілки неодноразово ставила питання про зарахування стажу роботи для працівників психоневрологічних будинків-інтернатів та дитячих будинків-інтернатів ІІ-ІV профілю, які обслуговують психічнохворих осіб в подвійному розмірі. Стаття 60 Закону України “Про пенсійне забезпечення” передбачає зарахування стажу роботи працівників охорони здоров’я, які обслуговують пацієнтів згаданої категорії, в подвійному розмірі, а на працівників психоневрологічних інтернатів, які згідно типового положення відносяться до санітарно-лікувальних установ, ця стаття не поширюється.
Як відзначив, завершуючи семінар Володимир Тьоткін – голова Центральної ради профспілки працівників соціальної сфери: “На всіх рівнях виконавчої і представницької влади, нам часто кажуть, що профспілка працівників соціальної сфери вже просто замучила всіх своїми листами, вимогами, переговорами. Я Вас запевняю, що будемо і далі працювати в тому ж руслі. Нікому не дамо спати спокійно”. Що ж… залишається лише сподіватися, що всі підняті і обговорені проблеми знайдуть своє вирішення в найближчому майбутньому.

Віталій Копиш, провідний спеціаліст навчального відділу підприємства “Навчально-методичний центр” Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1538 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar