реклама партнерів:
Головна » 2008 » Жовтень » 31 » Кому потрібна п’яна Україна?
08:58
Кому потрібна п’яна Україна?
Кому потрібна п’яна Україна? Перше місце в світі з підліткового алкоголізму, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, займає Україна.
Особливо вражає факт, що 70 відсотків українських дітей уперше спробували алкоголь із рук батьків. Таким станом справ занепокоєне й Міністерство охорони здоров’я України (за їхніми даними, 60 відсотків дитячих отруєнь спричинені алкоголем), і вчителі, і батьки, просто небайдужі люди.
На засіданні Чернігівського прес-клубу реформ, присвяченому цій тривожній темі, нарколог Петро Седень про залежних від алкоголю підлітків у Чернігівській області повідомив таке: за перше півріччя цього року на профілактичному обліку перебуває 102 підлітки, які зловживали алкоголем, наркотиками й токсичними речовинами. Це вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року. Але ж насправді алкозалежних підлітків набагато більше. Просто їх стало дуже важко виявляти і фіксувати – такий от закон: без дозволу батьків лікарі не мають права обстежувати дитину на предмет зловживання алкоголем ні в школі, ні, тим більше, запросити в диспансер. А діагноз поставити можна лише в стаціонарі. Між тим, на диспансерному обліку в першому півріччі нинішнього року перебувало 3,5 тисячі осіб віком від 15 до 35 років (за аналогічний період минулого року – 2,8 тисячі). З них 105 людей мають алкогольні психози.
Головними ознаками алкоголізму є психічна залежність (алкоголік не уявляє собі життя без спиртного навіть після тривалої перерви) та фізіологічна чутливість (проявляється відразу після першої випитої краплі й веде до втрати контролю над кількістю випитого алкоголю). Алкоголізм - це хвороба, що призводить до поступового враження всіх систем організму. Найпершою вражається нервова система, починається атрофія мозку. Також страждає система травлення, особливо печінка, в наслідок чого розвивається цироз. Потім поступово відмирає підшлункова залоза. З ураженням серцево-судинної системи виникає і розвивається гіпертонічна хвороба. Лікування підлітків від алкоголізму, на відміну від дорослих, проходить важче через нестійку дитячу психіку. Особливо небезпечним є пивний алкоголізм, який, за словами фахівців, також лікується важко. До того ж не треба забувати, що в сучасному пиві лишилося дуже мало нехімічних інгредієнтів.
Чому ж наші діти п’ють? Заступник Чернігівського міського голови Оксана Тунік-Фриз навела результати опитування учнів міських шкіл, яке проводив Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Причини вживання підлітками алкогольних напоїв такі: для хоробрості, привід зустрітися з друзями, доступність, бажання наслідувати рекламних героїв. Ще б пак: без пива не обходяться ні Клички, ні Шевченко! Найчастіше на алкоголізм страждають діти алкозалежних батьків. Чи не найважливішою причиною вживання підлітками алкоголю є неорганізоване дозвілля. Це стосується дітей з малозабезпечених родин, батьки яких не можуть оплатити їхнє перебування в гуртках та секціях.
Цікаво, однак, куди дивиться держава? Адже всім ясно, що потрібна чітка державна політика: по-перше, негайно треба прийняти закон про заборону реклами алкоголю, по-друге, збільшити суми штрафних санкцій для тих, хто продає алкоголь неповнолітнім. Необхідні зміни законодавства стосовно психіатричної допомоги та ранньої діагностики й лікування алкогольної залежності у дітей. Органи місцевого самоврядування також не повинні стояти осторонь цієї проблеми. Бо саме до їхньої компетенції належить прийняття рішень про визначення часу відвідувань підлітками культурно-розважальних закладів та клубів. Необхідно налагодити жорстку перевірку точок розповсюдження виробів з алкоголю та тютюну. За інформацією начальника відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх Новозаводського відділу міліції Олександра Гребенника, з початку року в місті було перевірено 924 торговельних заклади. Складено 224 адміністративних матеріали на порушення правил торгівлі. В результаті вийшло 24 адміністративних протоколи.
Подань про призупинення діяльності торгових об’єктів та розважальних закладів направлено 65. За вісім місяців цього року було порушено дві кримінальні справи за схиляння неповнолітніх до вживання наркотиків, психотропних речовин та їх аналогів.
Ситуація в країні з алкоголізацією суспільства і молоді зокрема давно наштовхує на думку про те, що це явище вигідне як окремим привладним “дядькам”, так і виробникам алкогольних напоїв. А особливо - пива та слабоалкогольних напоїв. Якщо не так, то чому народні депутати досі не приймуть закон, який би обмежував рекламу алкоголю та тютюну. Також немає жодних кроків у бік підняття акцизів на цигарки, алкоголь та пиво.
Окреме питання до тих, хто прирівняв свого часу пиво до безалкогольних напоїв: невже ж ви ще не збагатилися? Висновок невтішний: багато кому потрібна хвора, безвольна та керована молодь, яка за пляшку проголосує за все, що їй казатимуть.
Держава не робить жодних рухів у бік вирішення проблеми підліткового алкоголізму, і навряд чи знайде час цим зайнятися в найближчі роки. Тож батьки самі мають боротися за своїх дітей. Спеціалісти обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді радять батькам, які помітили в дитини залежність від алкоголю, приділяти їй посилену увагу (не контроль!), подбати про максимальну зайнятість дитини, організовувати сімейне дозвілля, самим подавати гарний приклад дитині та бути для неї авторитетом.

PS. Якось, їдучи ввечері в «сонній» електричці з Ніжина, несподівано почула спів: дві літні жінки, навпроти яких сиділа «весела» компанія молоді, не стрималися і завели пісню. У ній були такі слова: «Не пий, козаче, Вкраїну проп’єш…» Пасажири принишкли й замислилися. Адже алкоголізм можна впевнено заносити наших до внутрішніх (а може, й зовнішніх?) ворогів.

Джерело: Потапенко Любов, http://h.ua/story/148480/



Категорія: Погляд. Версії | Переглядів: 2885 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar