реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 6 » Книгу представила голова Чернігівської обласної ради
20:19
Книгу представила голова Чернігівської обласної ради
Книгу представила голова Чернігівської обласної ради 12 листопада цього року виповнюється 200 років з дня народження видатного українського історика, письменника, вченого-філолога, перекладача, археографа, поета і фольклориста нашого земляка Осипа Максимовича Бодянського.
Осип Бодянський народився у Варві, навчався у Прилуках. Закінчив полтавську духовну семінарію, проте від ідеї стати священиком відмовився і вирішив присвятити своє життя науці. Осип Максимович закінчив Московський Університет після чого тривалий час пропрацював там на посаді професора кафедри історії літератури, слов’янських мов, очолював Товариство старожитностей Російських. Під його редакцією вперше побачили світ багато історичних джерел. Зокрема саме він підготував до друку знамениту “Історію Русів або Малої Росії”, яка стала одним із найвизначніших творів української національно-політичної думки кінця вісімнадцятого – початку дев’ятнадцятого століття. А такі його праці, як “Про погляди щодо походження Русі”, “Розгляд різних думок про давню мову північних і південних Русів”, “Про народну поезію слов’янських племен” та інші ввійшли в скарбницю європейської наукової думки. Осип Бодянський своєю творчістю та дослідницькою діяльністю мав вплив на багатьох українських і російських письменників, поетів та істориків, в тому числі на Тараса Шевченка, Миколу Костомарова, Євгена Гребінку, Панька Куліша, Миколу Гоголя та Олександра Пушкіна.
В переддень святкування 200-т річчя з дня народження Осипа Бодянського учора, 5 листопада 2008 року, в читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Короленка відбулася презентація книги Володимира Мельниченка “На славу нашої преславної України”: (Тарас Шевченко і Осип Бодянський)”. За дорученням автора, першу в українській і світовій історіографії книгу про дружбу і московські зустрічі Тараса Шевченка та Осипа Бодянського представила голова Чернігівської обласної ради Наталія Романова. Звертаючись до аудиторії, Наталія Андріївна, зокрема, сказала:
– Передісторія цієї презентації досить цікава. В червні місяці цього року галерея сучасного мистецтва “Пласт-Арт” за сприянням обласної ради в Українському культурному центрі, що знаходиться в Москві на Арбаті, влаштовувала виставку під назвою “Територія душі”. Ми повезли до російської столиці твори наших сучасних українських художників. Ця виставка набула неабиякої популярності. Її відвідали як багато росіян, так і представників так званої української діаспори. І я дякую богові, що під час цього заходу мені пощастило познайомитися з дуже поважною, талановитою і приємною людиною з доктором історичних наук Володимиром Мельниченком. Він сам є родом з Варви. Отже, не дивно, що його зацікавила тема дослідження життя і творчого спадку великого українця, уродженця Варви Осипа Бодянського. Пан Володимир є людиною дуже багатогранною. Він наділений рідким талантом у своїх творах відтворювати справжню атмосферу минувшини. Історик має близько сорока наукових праць, які присвячені саме видатним особистостям. І серед таких нині представлено й Осипа Бодянського.
Ми довго розмовляли з автором книги про минуле і сучасне українське життя. По закінченню нашої зустрічі, він висловив свою надію, що зв’язок України зі своїми синами і доньками за кордоном ніколи не перерветься. Адже доля розпорядилася так, що багато українців, серед яких чимало й вихідців з Чернігівщини, сьогодні живуть, творять і примножують славу нашої Батьківщини далеко за її межами. І ось нещодавно обласна рада отримала від пана Володимира в подарунок нашим бібліотекам цю чудову книгу “На славу нашої преславної України”: (Тарас Шевченко і Осип Бодянський)”. Виконуючи прохання автора, кілька десятків екземплярів монографії ми через районні ради вже передали до районних бібліотек області, а ось сьогодні так само передаємо книжки до головної бібліотеки Чернігівщини – до Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Короленка.
В презентації також взяли участь директор Чернігівської ОУНБ ім. В. Короленка, заслужений працівник культури Петро Грищенко, завідуюча відділом Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Світлана Половникова, кандидати історичних наук Олександр Тарасенко та Тамара Демченко, поет і журналіст, редактор чернігівської обласної газети “Біла хата” Олександр Олійник. Вони виступили з аналізом історичної та літературної спадщини Осипа Бодянського та розповіли присутнім про внесок, який зробив наш земляк в дослідження українських старожитностей. На закінчення презентації голова обласної ради Наталія Романова передала до фондів бібліотеки примірники компакт-дисків, які нещодавно в Чернігові були презентовані заступником Голови Верховної Ради України Миколою Томенком. Це аудіо-збірки під назвою “Головні пісні та мелодії України” та “Класика української літератури: живі голоси”, на яких записані кращі пісенно-мелодійні твори нашої держави та живі голоси класиків української літератури.
Від імені усього колективу бібліотеки та її читачів свою подяку обласній раді висловив директор Петро Грищенко. Він виразив сподівання, що отримані книги та диски стануть окрасою бібліотечних фондів і слугуватимуть прикладом для усіх, у кого є можливість підтримати бібліотечні заклади Чернігівщини новими корисними надходженнями.

Джерело: Олександр Соломаха, http://www.chernihiv-oblrada.gov.ua



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1387 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar