реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 10 » Народні та християнські свята. 10 листопада – Великомучениці Параскеви П’ятниці
09:53
Народні та християнські свята. 10 листопада – Великомучениці Параскеви П’ятниці
Народні та християнські свята. 10 листопада – Великомучениці Параскеви П’ятниці На 10 листопада припадає свято Великомучениці Параскеви П’ятниці.
У розповіді про життя святої Параскеви розповідається, що батьками її були благочестиві люди, але великим їхнім нещастям стала бездітність. Господь почув їхні молитви і в одну з п’ятниць подарував їм дочку, яку вони назвали Параскевою (в перекладі з грецької – «п’ятниця»). В описі також йдеться, як в молоді роки Параскева стала християнкою і дала обітницю не виходити заміж. Під час гонінь на християн імператора Діоклетіана (ІІІ ст.) її привели на суд до правителя області, який запропонував їй зректися Христа й стати його дружиною. На цю пропозицію Параскева відповідала відмовою, і в покарання за вірність обраного шляху їй відрубали голову.
У день п’ятниці існувало багато заборон: по п’ятницях не можна було прясти (а хто пряде, у того на тому світі батьки будуть сліпими – залишки від прядіння заб’ють їм очі); хто не постує у п’ятницю, може втопитися; по п’ятницю не можна купати дитину тощо.
В Україні здавна існували обряди, пов’язані зі святою П’ятницею. І це не випадково: образ жінки посідав чільне місце у традиційних віруваннях та суспільному житті нашого народу. Тому й належить празник святої Параскеви до жіночих свят, а тому так шанобливо сприймався в народі. На її честь у багатьох селах освячували церкви й відзначали храмові свята.
У Чернігові на честь святої великомучениці Параскеви названо храм - унікальний витвір майстрів останнього періоду давньоруської архітектури. П’ятницька церква збудована наприкінці ХІІ – на початку ХІІІ століття на чернігівському посаді біля торгу.

За народними прикметами вважалося: якщо на Параски день сонячний, то чекай теплої зими, хмарний – в середогрудні будуть сильні морози.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2359 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar