реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 27 » Цей день в історії Чернігівщини. 27 листопада
18:36
Цей день в історії Чернігівщини. 27 листопада
Цей день в історії Чернігівщини. 27 листопада За церковним календарем 27 листопада – Заговини на Різдвяний (Пилипів) піст. Наступного дня розпочинається Різдвяний піст. Він триває з 28 листопада по 6 січня.

За народним календарем 27 листопада – Пилипа.
В останній день напередодні посту в кожній оселі готували чимало смаковитих страв — борщ, локшину, пиріжки, вареники, смажене м’ясо, птицю. За давнім звичаєм, до батьків обов’язково мали прийти “на вечерю” дочки із зятями, котрі недавно пошлюбувалися, а також запрошували кумів та одиноких сільчан.
Говорили про врожай, господарські статки та молоді літа. А господині швидко сервірували стіл. Всі сідали за вечерю. Співали пісень. Пилипівські вечорниці, як правило, тривали за північ, а коли надходив час розходитися по домівках, молодиці зголошувалися про сходки — після Пилипа можна було починати прясти кужіль на полотно.
А ще цього дня спостерігали за погодою. Вважалося, якщо на Пилипа дощить, то зародить пшениця. А, якщо хмарно або сніжно – травень буде негожий.

27 листопада 1879 року на Чернігівщині (в селі Гоголів Остерського повіту) народився Чупринка Григорій Авраамович - український поет-романтик, вояк-борець за самостійність України.
Походив із козацько-селянської родини. Навчався у гімназії, однак за революційну діяльність виключений. Кілька разів відбував ув'язнення у Лук'янівській в'язниці та Смоленській в'язницях.
Писав вірші та літературно-критичні статті і рецензії.
У 1917 році став козаком Першого Українського козачого полку ім. Гетьмана Богдана Хмельницького. Пізніше керував повстанським рухом на Чернігівщині. Влітку 1919 р. схоплений у Києві більшовицькою контррозвідкою. У зв'язку з денікінським наступом переведений до Кожухівського концтабору під Москвою. Після повернення до Києва брав участь у підготовці протибільшовицького повстання у Правобережній Україні. Був членом Українського центрального повстанського комітету. Схоплений більшовиками і 28 серпня 1921 року розстріляний.



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1720 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar