реклама партнерів:
Головна » 2008 » Грудень » 6 » Чи буде розвиватися туризм на Прилуччині
22:24
Чи буде розвиватися туризм на Прилуччині
Чи буде розвиватися туризм на Прилуччині Уже два роки на території Прилуччини працює проект TACIS, що фінансується Єв­ропейським Союзом.
Основним завданням проекту є розвиток житлово-комунального господарства. Та в останній період TACIS почав цікавитись і іншими питаннями, що стосуються розвитку територій. Зокрема, сприяє розробці стратегії розвитку туризму на Прилуччині.
Члени робочої групи, до якої входили науковий консультант громадської органі­зації «Екоспектр» Юрій Скиба, експерт проекту TACIS Олена Козлюк, представники райдержадміністрації, міської ради і громадських організацій, краєзнавці та ін., об’їхали ряд об’єктів, які могли б стати основою туристичних мар­шрутів.
Першою відвідали садибу видатного історика Миколи Костомарова у Дідівцях. Ко­ли побачили її стан, то були, м’яко кажучи, шоковані: ку­ль­турна пам’ятка занедбана.
По дорозі до природного дива Прилуччини – джерел проїхали повз найвищу точку району – курган висотою 172 м над рівнем моря. А та­кож побачили приватний готель, що будується в Боршні. Це дуже перспективно – ма­ти гарний готель поблизу близько 20 об’єктів на території Валківської сільради, які могли б стати туристичними, а самі села Боршна та Валки знаходяться за вісім-десять кілометрів від Прилук, що дуже зручно для відвідування цієї зони.
Найважливішим об’єктом вважається шлях на Густинський ярмарок, який колись був одним з найвідо­міших в окрузі. Саме по цьому шляху добирався в Густиню Тарас Шевченко.
Спочатку їхали мікроавтобусом, а далі йшли пішки. Було чутно й нарікання на те, що шлях дуже довгий і складний, лунали й жарти. Аж ось із-за кущів та високих будяків стало видно справжню красу – Густинський монастир, який увійшов до сотні чудес України.
Побували члени групи з розробки проекту й на території самого монастиря, де відвідали Свято-Троїцький собор, Петро-Павлівський та Свято-Успенський храми, оглянули надбрамну Миколаївську та Варваринську церкви. Також мали змогу придбати сувенірну продукцію на згадку про обитель.
За словами жителя Івковець Івана Горбача, у цьому селі колись жив поміщик Вахромєєв. Він залишив парк, у якому збереглися рідкісні види рослин. За підрахунками дослідників, чисельність видів рослин, що ростуть тут, дорівнює приблизно половині видів Тростянецького дендропарку. У селі також зберігся, але у досить занедбаному стані, панський став з дубовим дном. А ще в Івківцях є цілюще джерело, воду з якого беруть не тільки івківчани, а й жителі сусідніх сіл. Члени групи на власні очі переконалися в цьому: одна жіночка приїхала до джерела по воду на велосипеді.
У Ладані відвідали Ладинський монастир, який був побудований на початку ХVІІ ст. Монастир потребує значних інвестицій, оскільки дуже потерпів від різних чинників, зокрема під час війни. Потім вирушили до печер, що вважаються залишками підземного ходу від Ладинського монастиря до річки Удаю. Найближчим часом цій пам’-ятці виповниться 400 років. По дорозі зупинились біля Подищанської кринички, розташованої на річці Ладинці. З цією річкою пов’язують походження назви Ладана.
Всі ці об’єкти могли б стати прибутковими для Прилуччини в разі утвердження їх туристичними. А от чи знайдуться інвестори, які б вклали кошти в ідею,- це питання.

Лариса ЛАВРЕНЧУК.
Джерело: "Прилуччина", http://priluchina.com/statti....ni.html



Категорія: Погляд. Версії | Переглядів: 1910 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar