реклама партнерів:
Головна » 2008 » Грудень » 28 » Новорічне свято своїми руками
15:18
Новорічне свято своїми руками
Новорічне свято своїми руками Традиція робити іграшки на ялинку та інші новорічні прикраси своїми руками з'явилася разом із самою ялинкою. Чому б сьогодні не повернутися в ті часи, коли ще не існувало ані фабрик, ані артілей ялинкових іграшок, коли вся родина збиралася у вітальні на Різдво - і кожен майстрував, що міг, з різних підручних матеріалів?
Навіть малюки брали посильну участь у підготовці свята: хтось клеїв «ланцюжки» з нарізаного кольорового паперу,хтось нанизував на нитку «сніг» - кульки з вати або вирізані з паперу сніжинки. У деяких родинах такі традиції ретельно бережуть і передають з покоління в покоління. Зрозуміло, розповісти про всі в одній статті неможливо, тому ми торкнемося лише деяких з них.

Саморобні кульки на ялинку
В якості основи беруться звичайні скляні кулі - прості, без малюнка. Таку кульку можна, наприклад, обернути красивою тканиною (шовк, атлас), перетягнути її стрічкою біля «горличка», а потім саму тканину прикрасити або аплікацією, або яскравими бусинками (бісером, стразами). Інший варіант - обваляти кульку, попередньо покриту прозорим клеєм, в блискітках, бісері, стразах, або різнобарвних шматочках тканини. Непогана ідея - обклеїти кулю шматочками хутра чи кольоровими пір'ям. А можна не чіпати сам кульку, а просто прикріпити на металеву петлю своєрідну «спідничку», зроблену з різнокольорових ниток бус. Якщо ж ви неодмінно хочете отримати цілком рукотворну прикрасу, цілком реально виготовити кульку самостійно.
Найпростіший спосіб - взяти пінопластову упаковку від техніки (або купити шматок пінопласту в магазині «Все для ремонту»), вирізати з неї кульку або серце діаметром не менше 8 см, а потім по всій поверхні утикати його декоративними булавками (можна «викладати» візерунки або зображення). Такі булавки - з кольоровими, позолоченими або перламутровими голівками - продаються в магазинах для шиття (до речі, ними ж ви можете прикрасити товсті новорічні свічки). Є і більш складний спосіб виготовлення ялинкової кулі: надути невелику повітряну кульку, густо обмотати її нитками, потім намазати прозорим клеєм і висушити. Після цього гумову кульку слід проткнути голкою та обережно витягти, а сітчастий кулеобразний об'єкт, який ви отримаєте після цього, прикрасити на свій розсуд (пофарбувати срібною фарбою, обклеїти блискітками та стразами і т. д.) і підвісити на красиву стрічку.

Зліпила з того, що було
Ваша подруга разом з дітьми зробила іграшки з заготовлених влітку шишок, кленових «пропелерів» і колосків? А у вас, звичайно, нічого такого немає ... Не засмучуйтесь! Уж звичайнісіньке-то яйце знайдеться в будь-якому господарстві. Проткніть його з двох сторін, а потім за допомогою трубочки від коктейлю випорожніть (потім використовуйте його за призначенням). Порожню шкаралупу вимийте і підсушіть. Поки яйце сохне, можна виготовити допоміжні деталі майбутньої іграшки. В залежності від того, кого ви задумаєте зробити (фігурку клоуна, голову зайця або кішки, рибку, курча і т. д.), вам можуть знадобитися різні матеріали. Це можуть бути пір'я, кольоровий папір або фольга, кольорові вовняні нитки, бісер, бусинки або горошинки для очей, - все залежить від вашої фантазії. До речі, з яйця вийде відмінна мишка. Приклейте їй круглі вушка з щільної тканини, оченятка і носик, кумедний хвостик з мотузочки і підвісьте на петельку.

Інші інгредієнти, які знайдуться на будь-якій кухні, - це сіль і борошно. З них можна виготовити так зване «солоне тісто» (склянка борошна плюс склянка дрібної солі й трохи води), з якого потім, як з пластиліну, можна зліпити і випекти будь-які фігурки, які вам заманеться. Це можуть бути навіть плоскі кружечки і зірочки, які ваша дитина виріже з розкатаного тіста за допомогою формочок для печива. А можна зробити цілі скульптурні композиції, присвячені Новому року. Після випікання (при t 150 градусів) іграшки або залишають просто білими (з трохи підрум’яненими краями), або фарбують гуашшю (інший варіант - додавати в тісто фарбу вже в процесі ліплення), або ж у потрібних місцях вдавлюють в фігурки жовтий і зелений сухий горох .

Якщо у вашому господарстві знайдеться коробка з вовняними нитками для в'язання - це ще один плацдарм для втілення творчих ялинкових фантазій. По-перше, іграшку завжди можна зв'язати (спицями або гачком - неважливо): вона може бути плоскою або набитою, як справжня м'яка іграшка, прикрашеною бусами чи помпончиками. По-друге, ви можете всю іграшку скласти з різнокольорових помпонів, нанизаних у потрібному порядку на нитки. Як робляться помпони, більшість господинь і так знають, а якщо ні, то це легко знайти в будь-якій книзі про рукоділля. В якості допоміжних деталей та матеріалів для таких іграшок годиться все: буси, ґудзики, картон, поролон, пластик і т. д.

Для творчих ледарів
Іноді зробити що-небудь таке дуже хочеться, а от часу і сил не вистачає ... Колись до революції в Росії був популярний так званий «Дрезденський картонаж» - іграшки, склеєні з двох половинок картону. Це могли бути рибки, півники, Лялечка з паперовими обличчями та наклеєними сукнями з мережива і бісеру. Зрозуміло, пропонувати справжньому ледарю такі складні маніпуляції не варто. Але от зробити в техніці «картонажа» кольорові буси на ялинку зможе навіть дитина: нарізаєте з кольорового паперу кружечки з радіусом 1,5 сантиметра, а потім клеїте їх на нитку по два кружечка один до одного з різних сторін (зрозуміло, кольором назовні).

Джерело: http://www.nanya.ru



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 3588 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar