реклама партнерів:
Головна » 2008 » Грудень » 30 » Шампанське буває різне: червоне, біле…
19:53
Шампанське буває різне: червоне, біле…
Шампанське буває різне: червоне, біле… Новий рік – свято, яке ми не уявляємо без келиха шампанського. Які б кризи не вирували навколо, символ чарівної ночі лишається незмінним.
Усі шампанські вина можна розділити на декілька категорій – пояснили начальник лабораторії з випробовувань харчових продуктів і продовольчої сировини Наталія Коновець та провідний спеціаліст науково-виробничого сертифікаційно-випробувального центру державного підприємства "Чернігівстандартметрологія" Людмила Шаповалова.
Звідки напій?
Традиційне шампанське почали виготовляти у французькій провінції Шампань. Звідси і назва напою.
Шампанське може бути білим, рожевим та червоним. Біле виготовляють бродінням білих сортів винограду, червоне – із темних сортів, причому використовують сік разом із кісточками і шкіркою. Це додає насиченого кольору і дещо терпкого смаку. Рожеве шампанське отримують або шляхом змішування червоного і білого виноградів, або – поєднанням уже готового виноматеріалу.
Традиційне шампанське роблять так: виноматеріал закорковують у пляшки, додають спеціальні речовини, завдяки яким відбувається бродіння. Таке вино витримують до 3 років, на етикетці обов’язково вказується термін витримки, ставиться помітка "витримане". Традиційне шампанське коштує недешево.
В Україні за такою технологією вино виготовляє ЗАО "Новий світ" і "Артемівський завод шампанських вин".
Радянське ноу-хау
У Радянському Союзі свого часу освоїли новий спосіб виробництва шампанського – резервуарний. Виноматеріал витримують у спеціальних металевих ємностях. Протягом 26 днів у них відбувається бродіння у прискореному режимі. При цьому дещо страждають смакові і ароматичні властивості, залишається незначний дріжджовий присмак.
І сорти винограду з Криму також відрізняються від традиційно французьких. Наприкінці 19 століття князь Лев Голіцин чимало зусиль витратив, підбираючи сорти для вирощування в кримських умовах. Проте його робота була недаремна: у 1900 році на Всесвітній виставці у Парижі шампанське Голіцина відвоювало гран-прі.
Французи наполягають, що шампанським може називатися тільки вино із Шампані, усе інше – ігристі вина. Світ не заперечує. Україна також ухвалила закон, за яким дуже скоро марка "Советское шампанское" зникне.
Чи часто нас дурять?
Ігристі вина фальсифікують рідше, ніж іншу лікеро-горілчану продукцію. Вино може бути фальсифіковане шляхом повної чи часткової підміни однієї сировини іншою, дешевшою. Для доведення "до кондиції" використовують синтетичні барвники, ароматизатори, цукор, спирт-сирець.
Інколи звичайне ординарне шампанське видають за витримане. На жаль, "на око" подібні підміни виявити неможливо.
За способом насичення газом є вина ігристі та шипучі. У ігристих вуглекислий газ виділяється у процесі бродіння, шипучі – насичуються ним штучно. Один зі способів фальсифікації – заміна ігристого вина більш дешевими шипучими.
Покупці люблять солоденьке
За вмістом цукру шампанські вина бувають дуже різними: від "солодкого" (8% цукру) – до брюту (0,3%).
Найпопулярніший варіант святкового напою – напівсолодке біле шампанське (8% цукру).
Втім, фахівці – виробники, дегустатори, сомельє – віддають перевагу благородному брюту. На думку спеціалістів, саме брют повною мірою відбиває майстерність і талант виробників.
Свято – від українських виробників
Українські виробники пропонують покупцям ігристе вино досить високої якості. Дегустатори виділяють серед лідерів вино "Золотая балка", а також біле напівсолодке "Советское Искристое", "Советское" Одеського коньячного заводу та Київського заводу шампанських вин.
Із представленого у мережі брюту цікавим є "Крим", брют "Одеса" та "Золотая балка".
Великим попитом користуються і червоні шампанські вина. Вони мають дуже святковий колір і є справжньою окрасою столу. Багато десятиліть у цій царині лідирує "Артемівське". Фахівці також виділяють червоне шампанське "Французький бульвар", "Золота балка", "Одеса".
Курс - на зелену пляшку!
Вважається, що шампанське з корком саме з кори коркового дерева, а не з пластмаси – більш високої якості. Такий напій треба зберігати лише горизонтально, щоб вино постійно змочувало корок і не давало йому висохти.
Шампанське – дуже традиційний напій у плані упаковки. Тільки скляна пляшка ємністю 0, 75 літра і виключно зеленого кольору. Темно-зелене скло захищає напій від згубної дії сонячних променів. Тому краще вибирати саме таке шампанське, а не розлите у білу прозору пляшку.
Вміла готувати – а чи вміла подавати?
Шампанське зазвичай подають у високих вузьких бокалах. Вони так і називаються „бокали для шампанського”. У довгих тонких фужерах смаковий букет напою затримається найдовше. До того ж – саме у таких бокалах шампанське виглядає найкраще, сяючи від самого донця до вінець.
Ігристі вина охолоджують, але не заморожують. Ідеальна температура +6...+10 градусів.
А от відкриття "по-гусарськи", фахівці-дегустатори не радять. Із шампанського, що "бахнуло", вилітає надто багато вуглекислого газу.
Різне шампанське подають під різні страви. Сухе та напівсухе – до холодних закусок (наприклад, білого м’яса, морепродуктів) або других страв з риби, курки, кроля.
У Європі до шампанського прийнято ставити на стіл сир.
До солодкого ігристого вина пасують десерти: морозиво, бісквіти, фрукти.

Підготувала прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 2560 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar