реклама партнерів:
Головна » 2009 » Січень » 28 » Колективний договір як гарантія стабільності
20:24
Колективний договір як гарантія стабільності
Колективний договір як гарантія стабільності Соціальні негаразди, що наразі мають місце в нашій країні, стимулюють профспілки до пошуку нових і більш активного використання вже існуючих інструментів захисту людини праці.
Одним з таких дієвих засобів був і залишається колективний договір. Для аналізу поточного стану і визначення пріоритетних напрямків колдоговірної роботи на 2009, 27 січня була проведена фахова дискусія на тему: „Колективний договір – дієва форма соціального захисту працюючих в умовах нестабільної фінансово-економічної ситуації”. Організаторами заходу виступили Федерація профспілкових організацій (ФПО) Чернігівської області, Головне управління праці і соціального захисту населення ОДА, і Навчально-методичний центр (НМЦ) профспілок, обласна організація Спілки жінок України.

У фаховій дискусії взяли участь керівники Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, галузевих і первинних профспілкових організацій, соціальні партнери (представники органів державної влади і місцевого самоврядування та роботодавці), науковці вищих навчальних закладів, активісти обласної організації Спілки жінок України та інших громадських організацій, представники ЗМІ. Модератором фахової дискусії виступив Петро Чорнорот – заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

Зі вступним словом до учасників заходу звернувся Володимир Струк – голова ФПО Чернігівської області. Він наголосив, що відповідно до Господарського кодексу України колективний договір повинен укладатися на всіх підприємствах, які використовують найману працю. Профспілки області, в свою чергу, проводять цілеспрямовану роботу щодо посилення ролі цього локального нормативно-правового акту, як одного з інструментів регулювання відносин між роботодавцем і найманими працівниками.

Про стан дотримання колективно-договірних гарантій в Україні проінформувала учасників дискусії Юлія Вітюк – провідний спеціаліст управління з питань економічного захисту Федерації профспілок України. Зокрема вона заявила, в умовах непростої економічної ситуації Федерація профспілок України вимагає та буде добиватися від роботодавців і влади неухильного дотримання норм Генеральної угоди, передусім в частині соціального захисту і гарантій працюючим.

Катерина Тимощенко – заступник начальника Головного управління праці і соціального захисту населення ОДА у своєму виступі підняла низку проблемних питань колективно-договірного регулювання оплати праці, з якими стикається управління праці під час реєстрації і аналізу колдоговорів. Було відзначено роботу соціально-економічної ради Чернігівської області.

Під час фахової дискусії вперше було представлено громадськості результати експертно-аналітичного дослідження стану колдоговірної роботи в області, проведеного шляхом оцінювання змісту 355 колективних договорів. Про дослідження, що відбулося у вересні-грудні 2008 року в рамках нового регіонального проекту за програмою Матра КАП Посольства Королівства Нідерландів в Україні розповів присутнім адміністратор проекту, юрист НМЦ профспілок – Володимир Ковальчук. Проект реалізовується спільно НМЦ профспілок, Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області, Головним управлінням праці і соціального захисту населення ОДА та обласною організацією Спілки жінок України.

Дослідження виявило, що питання зростання рівня оплати праці не завжди знаходить гідне відображення в колдоговорі. Цілком імовірно, що в більшості випадків такі гострі питання просто ігноруються адміністрацією підприємства. Як наслідок – тільки 24% опрацьованих колдоговорів містять зобов’язання роботодавця забезпечити підвищення рівня середньої заробітної плати не менш як на 25 відсотків щороку.

Лише 7,1% укладених колдоговорів прямо передбачають зобов’язання сторони роботодавця, спрямовані на збільшення частки витрат на оплату праці в операційних витратах. Пряма залежність розміру фонду оплати праці на підприємстві чи в організації від результатів фінансово-господарської діяльності визначена лише у 26% опрацьованих колдоговорів. Зміст багатьох колективних договорів не достатньо враховує положення Генеральної угоди. Зокрема, лише 10,4% колдоговорів повністю враховують ці положення, норми галузевих і регіональних угод враховані відповідно в 19,4 та 9,3% опрацьованих колективних договорів.

Тільки у чотирьох з усієї кількості опрацьованих колдоговорів (трохи більше 1%) експертами знайдені посилання на міжнародні стандарти соціальної відповідальності та гідної праці. Це ще раз підкреслює те, що керівники бізнесу орієнтуються, скоріше на формальне дотримання кола певних гарантій, зафіксованих законодавством про працю, а не на встановлення відносин довіри з колективами найманих працівників.

Як показали дані аналізу, дуже часто укладення колективного договору на підприємстві є лише формальністю: документ розробляється власником фактично одноособово і не враховує думки працівників підприємства. Переважно це стосується тих організацій, де відсутня профспілка. В цьому випадку від імені трудового колективу колдоговір підписує так званий „уповноважений”, який рідко впливає на процес його розробки і не контролює виконання.

Окрім того, координатор проекту заявив про відкриття Ресурсного центру соціального партнерства (при НМЦ профспілок і обласній організації Спілки жінок України) і відповідного інтернет-сайту (http://www.partners.cn.ua), користувачі якого зможуть безкоштовно та оперативно отримувати інформаційні матеріали та поради фахівців щодо проведення колективних переговорів та укладення колективних договорів. Працює консультативна гаряча лінія з питань захисту трудових прав (т. 8 0462 670-312, 95-51-63).

В обговоренні результатів дослідження взяли участь представники обласного Центру зайнятості (Микола Стадник), Територіальної інспекції праці (Антоніна Дмитренко), відділення Національної служби посередництва і примирення (Валентина Журавльова), обласної організації роботодавців (Володимир Козирєв) та інші.

Практичним досвідом організації укладення та виконання положень колективних договорів в своїх трудових колективах поділилися успішні профспілкові лідери: Микола Богдан – голова профкому ЗАТ ”Камвольно-суконна компанія “Чексіл”; Світлана Швець – голова профкому Тютюнової компанії “В.А.Т - Прилуки”, Петро Устименко – голова профкому Корюківського державного лісгоспу та інші. Світлана Швець, зокрема, навела конкретні результати вдало побудованої колдоговірної роботи, що дозволяє щорічно збільшувати чисельність членів профспілки на підприємстві. За її словами, головне в цій справі – зберігати гідність і самоповагу, розмовляти з роботодавцем, як з рівним, не боятися трудових конфліктів і судів.

В ході дискусії були озвучені пропозиції профспілкової сторони щодо проведення постійного моніторингу стану колективно-договірного регулювання трудових відносин та додержання державних гарантій в оплаті праці, організації вибіркових обстежень підприємств (за участю профспілок) стосовно частки витрат на робочу силу у структурі загальних витрат. Виступаючі відзначали, що ведення колективних переговорів між уповноваженими суб’єктами роботодавців та найманих працівників – це найрезультативніша форма діалогу, наслідком якої може бути як укладення договору, так і виникнення трудового конфлікту, що все одно веде до узгодження позицій сторін соціального діалогу.

Захід завершився ухваленням Рекомендацій учасників фахової дискусії щодо покращення стану колдоговірної роботи в Чернігівській області.

Джерело: Віталій Копиш.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1655 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar