20:13 У Чернігові будуть перевіряти продукти на ГМО | |
Державне підприємство "Чернігівстандартметрологія" планує відкрити лабораторію по виявленню генетично-модифікованих організмів у харчових продуктах. Про це розповів генеральний директор державного підприємства «Чернігівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Віталій Бекешко. - Хочемо ми цього чи ні, а генетично-модифіковані організми стали частиною нашого життя і містяться в продуктах… - Ми - перше поколінням, що користується цими здобутками учених. Дослідники досі сперечаються, чого у ГМО більше – вигоди чи можливої небезпеки. Я переконаний, що у всіх чернігівських супермаркетах повинні бути відділи для продуктів з генетично-модифікованими організмами, або позначені, що тут продукти без ГМО. Хоча це і не передбачено українським законодавством. Вчені застерігають: вживання генетично-модифікованих продуктів може завдати шкоди і здоров’ю, і навколишньому середовищу. А українські споживачі і досі не мають захисту і права вибору. - Що ви маєте на увазі? - Європейського споживача захищають закони. Там діє заборона на вирощування ГМ культур. Якщо у країни ЄС імпортер привозить продукти з ГМО, про це він має написати на етикетці. І споживач має вибір: їсти більш дешеві харчі з генетично-модифікованими добавками або купити більш дорогі, але безпечніші. Українські виробники і досі не позначають на маркуванні – чи містить їх продукт ГМО. Замовчують це і імпортери, що ввозять харчові продукти в Україну. - У яких продуктах ми можемо зустріти генно-модифіковані складники? - Їх багато. Генетично-модифікована соя може бути у складі цукерок, ковбаси, дитячого харчування, морозива, чіпсів. ГМ кукурудза – у їжі швидкого приготування, соусах, приправах… Сьогодні можуть виробляти горілку, використовуючи спирт з генетично-модифікованої кукурудзи. В Україні уже зараз вирощують не лише модифіковані сою і кукурудзу, а й буряки, полуниці, ріпак, кабачки, помідори. - Як ви можете захистити споживачів? - ДП "Чернігівстандартметрологія" працює над тим, щоб найближчим часом відкрити нову лабораторію. Вона матиме все необхідне обладнання для виявлення генно-модифікованих організмів у продуктах харчування. Фахівці-хіміки уже зараз проходять курси навчання і підвищення кваліфікації. У наших планах разом з органами місцевого самоврядування, головою виконавчої влади, підготувати цілу програму заходів системної перевірки продуктів на вміст ГМО. Люди повинні знати, що вони споживають і як це може вплинути на стан їхнього здоров’я. Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»
| |
|
Всього коментарів: 0 | |