реклама партнерів:
Головна » 2009 » Квітень » 18 » Пасхальне послання Преосвященнійшого Іларіона єпископа Чернігівського і Ніжинського
20:09
Пасхальне послання Преосвященнійшого Іларіона єпископа Чернігівського і Ніжинського
Пасхальне послання Преосвященнійшого Іларіона єпископа Чернігівського і Ніжинського Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Скільки радості вкладаємо ми в ці два слова, коли їх вимовляємо! З яким духовним піднесенням ми повторюємо їх без ліку в ці пасхальні дні! Яким духовним захопленням пройнята вся наша великодня служба з її піснеспівами! Ці два слова являють собою найбільшу святиню для нашого серця, тому що в них уся суть нашої віри, вся міць нашої надії, вся сила нашої любові до Спасителя.
Пасха – це значно більше, ніж одне з християнських свят. Святкувати Пасху – це означає всім серцем відчути і пізнати силу й велич Воскресіння Христового. Святкувати Пасху – це означає бути учасником Воскресіння Христового. Святкувати Пасху – це всім серцем і всіма помислами дякувати Богу за Його невимовний дар – дар Воскресіння, дар любові.
Воскресіння Христове – найвеличніша світова подія. Воно є основою нашої віри. Якби не було воскресіння, то не було б і християнства. «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра наша», – говорить апостол Павло (1 Кор. 15, 14).
Воскресіння Христове дарувало враженій гріхом людській природі колись втрачену свободу від рабства гріху і знову відкрило віруючим шлях до Царства Небесного. Істинний Пастир душ людських Господь наш Ісус Христос знайшов «заблудшу вівцю» і, оновив «вітхого Адама», освятив Своїм преславним воскресінням все людство, дарувавши кожному віруючому в Нього можливість бути переможцем смерті.
Християнин стає причасником благодаті Воскресіння через подвиг віри. Для нашого сучасного світу Бог явив дуже багато свідчень Воскресіння Христового, «для того, щоб ви увірували, що Ісус є Христос, Син Божий, і віруючі, мали життя в ім’я Його» (Ін. 20, 31). Ці свідчення – саме життя заснованої Ним Церкви. І віднині кожна людина, яка приходить до Христової Церкви, впевнена: Христос воскрес, а це означає, що життя людське набуває сенсу.
Воскресіння Христове надає нам силу жити, боротися зі злом, з гріхом, – насамперед, у самих собі, – і бути впевненими, що правда завжди перемагає, що любов сильніша за смерть. Воскресіння Христове переконує нас, що Бог не допустить торжества зла над добром. Людські страждання, несправедливі і трагічні події у світі Бог завжди припиняє і навіть зло спрямовує на добро. Вся історія людства є підтвердженням цього. Воскресіння Христове переконує нас, що Бог не залишив своє творіння, в тому числі і кожного з нас. Він безмежно милостивий і чоловіколюбний і хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до пізнання істини.
В нинішній час Україна переживає чергову своєрідну голгофу. Не слід у ці святкові дні нагадувати про наші загальні труднощі і біди. Але нам треба розуміти, що Бог не перестає піклуватися про Своє творіння, піклується Він і про Україну. Він дав ознаку Своєї милості до багатостраждального українського народу – незалежну державу. В Його владі і силі дарувати нам і краще життя. Але для цього треба не тільки чесно працювати, а й звертатися до Нього з молитвою про допомогу. «Просіть, – сказав Господь, – і одержите» (Ін. 16. 24). Незважаючи на всю силу і підступність внутрішніх і зовнішніх ворогів України – видимих і невидимих, – Бог Своїм Провидінням і всемогутністю може зробити неможливе можливим. Треба вірити в це! Голгофа і Воскресіння Христове переконують нас у цьому. Буде в Україні мир, злагода, взаємопорозуміння, братолюбство, буде і єдина Помісна Православна Церква. Цього, насамперед, бажає народ. Він уже достатньо настраждався від розділення і релігійної ворожнечі. Хто сьогодні заважає об’єднанню України і ураїнського православ’я, той працює проти Бога, а Бог посоромленим не буває. Про це свідчить Воскресіння Христове, яке посоромило ворогів Божих.
В усі історичні періоди Церква невідступно була з народом і разом з ним переживала і поділяла радощі та скорботи. І зараз вона закликає всіх нас іти шляхом любові до Бога і ближніх, благовістити мир всім, хто нас оточує. Вона нагадує нам, що духовне життя, життя з чистою совістю, життя за правдою, самовіддана праця в усіх сферах людської діяльності служить благу нашого народу і що кожна людина, яка робить добру справу, є великою і дорогоцінною в очах Божих.
У ці пасхальні дні, у дні свята перемоги життя над смертю, вітаю голову Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, голову Чернігівської обласної ради Наталію Романову, Чернігівського міського голову Олександра Соколова, голів міських, районних та селищних рад Чернігівської області.
Сердечно вітаю боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Вітаю з Світлим Христовим Воскресінням православних братів і сестер Московського Патріархату в Чернігівській та Ніжинській єпархіях, а також наших співвітчизників греко-католиків і всіх християн Чернігівщини – Христос воскрес! Молитовно бажаю Вам духовної радості й благодатної допомоги від воскреслого Христа. Нехай мир і любов супроводжують Вас у всі дні життя Вашого. І нехай позбавить нас Господь хвороб, зневіри і розпачу й допоможе нам досягти успіхів у благочестивому житті на славу Його святого імені.

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами по всі дні до кінця віку! Амінь.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ІЛАРІОН
ЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ

ПАСХА ХРИСТОВА
2009 р.
м. ЧЕРНІГІВ



Категорія: Церква та суспільство | Переглядів: 1428 | Теги: великдень, пасхальне послання, єпископ Іларіон, УПЦ КП | Рейтинг: 4.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar