реклама партнерів:
Головна » 2009 » Квітень » 28 » Більшість роботодавців використовують кризу для наживи
20:20
Більшість роботодавців використовують кризу для наживи
Більшість роботодавців використовують кризу для наживи Так сказав під час прес-конференції голова Всеукраїнської незалежної профспілки права Валерій Каляєв.
Він переконаний, що сьогодні в Україні єдиною сферою, якої насправді торкнулася криза, є банківська. Роботодавці ж з інших галузей просто нею прикриваються для того, щоб уникнути соціальних виплат, вважає пан Каляєв.
Валерій Каляєв розповів, що протягом місяця Національний Форум профспілок України проводив дослідження серед профспілкових активістів та працівників найбільших підприємств країни. Під час дослідження вивчалась ситуація з дотриманням соціальних прав. Найчастіше на цих підприємствах зустрічаються наступні проблеми:
- незаконні звільнення працівників;
- невиплати їм зарплат;
- примусові відпустки за власний рахунок;
- скорочення робочого тижня;
- недостатній рівень соціального захисту;
- недостатні заходи безпеки;
- незадовільні умови праці.

У День охорони праці та напередодні Міжнародного Дня солідарності трудящих, Національний Форум профспілок України назвав керівників тих підприємств, де порушуються соціальні права працівників. Андрій Дроздов, голова Чернігівського обласної організації Національного Форуму профспілок України (НФПУ) озвучив „чорний список” роботодавців Чернігівської області. До нього увійшли:
- ВАТ „Чернігівський завод радіоприладів „ЧеЗаРа” – заборгованість із заробітної платні 2 282 825 грн. 15 коп., за два місяці цього року звільнено 300 осіб;
- ЗАТ КСК „Чексіл” – за такий же період звільнено 238 чоловік;
- ЗАТ „Інтерліс” - заборгованість 1 712 417 грн.;
- СТОВ „Батьківщина” - заборгованість 1 270 000 грн.;
- ТОВ „Дружба-нова” – заборгованість 680 тисяч грн.;
- ТОВ „Чернігівський завод будівельних матеріалів” – заборгованість 839 585 грн.;
- ДП „Чернігівторф” винно своїм працівникам 429 285 грн.;
- ВАТ „Чернігівбуд.” - 432 436 грн.;
- ТОВ „Коопринок” і ТОВ Сервіс центр – знищено 250 робочих місць.
Загальна заборгованість в Чернігівській області становить 27 млн. грн., кількість безробітних – 140 тисяч чоловік. Андрій Дроздов підкреслив, що всі наведені ним цифри є офіційною статистикою (інформація взята в обласному управління статистики та у Міністерстві соціальної політики та праці). Інформація дана станом на 1 квітня 2009 року.

“У країні має з'явитися персональна відповідальність тих власників і топ-менеджерів, які допускають серйозні порушення прав працівників, - заявив А. Дроздов. - Ми сподіваємося, що оприлюднені нами дані зацікавлять представників влади та контролюючих органів”.

За даними НФПУ, сьогодні в Україні в соціальній сфері склалася критична ситуація. Цифри, які подає уряд щодо рівня безробіття та заборгованості із зарплат, у декілька разів нижчі від реальних. За даними профспілкового моніторингу, зараз безробітними в Україні є 6 мільйонів людей! Заборгованість із заробітної платні становить 3,2 млрд. грн.

Голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнської незалежної профспілки „Трудящі” Олеся Чубко повідомила, що 1 травня, у Міжнародний День солідарності трудящих, НФПУ проводить Всеукраїнську акцію “СТІНА ПРАВДИ”. Пані Чубко пояснила, що акція проходитиме в усіх обласних центрах України - в тому числі і в Чернігові, а також в Києві. На центральних площах українських міст буде розгорнута “СТІНА ПРАВДИ” – на спеціальні стенди будуть прикріплені великі аркуші білого паперу, де кожен бажаючий може висловити своє невдоволення нинішньою владою (місцевою та державною), поскаржитися на своїх роботодавців, написати про порушення своїх прав. В Чернігові акція розпочнеться 1 травня о 10-ій годині. Олеся Чубко пообіцяла, що всі ці вимоги будуть донесені до представників органів влади та місцевого самоврядування в Чернігівській області. “5 травня ми розкладемо ці листи з вимогами перед входом до будівель Чернігівської міської ради та Чернігівської обласної адміністрації”, - пообіцяла представник профспілки.

На завершення активісти Національного Форуму профспілок закликали всіх чернігівців прийти на Красну площу та написати про владу та про свої проблеми.

Оксана Клименко



Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1266 | Теги: криза, роботодавці, профспілки, соціальні виплати | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar