реклама партнерів:
Головна » 2009 » Травень » 1 » Чернігів приєднався до відзначення 90-ї річниці Міжнародної організації праці
19:47
Чернігів приєднався до відзначення 90-ї річниці Міжнародної організації праці
Чернігів приєднався до відзначення 90-ї річниці Міжнародної організації праці З нагоди святкування 90-ї річниці Міжнародної організації праці (МОП) 29 квітня 2009 року в м. Чернігові в приміщенні Навчально-методичного центру (НМЦ) профспілок відбулося засідання круглого столу, організованого соціальними партнерами: Головним управлінням праці і соціального захисту населення облдержадміністрації та Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області.
Учасники заходу обговорили, в контексті стандартів МОП, актуальні проблеми захисту прав працюючих, розвитку ринку праці, ефективного соціального діалогу державних органів, профспілкових організацій та роботодавців на обласному і локальному рівнях.
В ці дні, в більш ніж 100 країнах світу відбувається подібні обговорення теми соціального партнерства і гідної праці, започатковуючи тим самим глобальний діалог, який буде проводитися за участю як профспілок, роботодавців, наукових кіл і організацій громадянського суспільства, так і урядів, глав держав, членів парламентів.
Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Василь Костриця присвятив свій виступ історії створення та принципам роботи МОП, проаналізувавши основоположні конвенції і найпоширеніші випадки їх порушення в Україні. Інструменти, що були розроблені в рамках МОП, були і є основою для трудового законодавства країн світу і виконують роль путівників у процесі розвитку і вдосконалення світу праці. Вони охоплюють такі аспекти як умови праці, безпека та гігієна праці, соціальне забезпечення, зайнятість населення, розвиток людських ресурсів, права на свободу об’єднання і ведення колективних переговорів, заборона дитячої праці та дискримінації за статевою та іншим ознаками. Окрім того, Василь Костриця нагадав, що цього року виповнюється 55 років членства України у МОП.
Про використання контрольних механізмів МОП Федерацією профспілок України присутнім розповів Василь Шилов – керівник управління міжнародної роботи Федерації.
Заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Тимощенко розповіла про роботу обласної соціально-економічної ради – консультативно-дорадчого органу при голові облдержадміністрації, яка була створена саме на принципах трипартизму (рівноправності та паритетності сторін соціального діалогу), що сповідує Міжнародна організація праці.
Як заявив у своєму виступі Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, принципи, що покладені в основу роботи профспілок області відповідають духу діяльності Міжнародної організації праці та ґрунтуються на її конвенціях і рекомендаціях. За останні роки профспілкові організації спільно з соціальними партнерами провели велику роботу для наповнення соціального діалогу в області реальним змістом. Але, нажаль, ще дуже часто колективні переговори на рівні підприємства є лише формальністю: колдоговір розробляється власником фактично одноособово і не враховує думки працівників підприємства.

За словами Миколи Богдана, в умовах складної економічної ситуації необхідно посилити державний та громадський контроль за дотриманням законодавства про оплату праці (затримки з виплатою, „оптимізація” чисельності працюючих, застосування неповної зайнятості та інше). Адже стандарти МОП щодо заробітної плати сприяють гарантуванню її справедливості навіть в період економічних змін.

МОП прийняла понад 40 стандартів, які присвячені питанням гігієни і безпеки праці і враховуючи їх, Федерація профспілкових організацій області докладає значних зусиль для встановлення дієвої співпраці з державними наглядовими органами та органами місцевого самоврядування з метою забезпечення громадського нагляду за дотриманням законодавства з охорони праці.
Федерація профспілкових організацій області також робить свій внесок в досягнення рівності жінок і чоловіків в сфері праці. На семінарах і зустрічах з профактивом розглядається проблема забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків шляхом колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин (генеральна угода, регіональні та галузеві угоди, колективні договори) в рамках Закону України “Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків”.
Профспілки області мають тривалу і плідну історію співпраці з представництвом МОП в Україні: семінари під егідою МОП на базі НМЦ профспілок, участь національного координатора у відкритті навчального року в системі профспілкової освіти, консультації протягом написання і реалізації навчальних проектів „Трудові права – соціальні можливості” та „Колдоговір – інструмент колективного захисту прав працюючих” та ін. А вже з наступного року Федерація профспілкових організацій Чернігівської області і НМЦ профспілок прийматимуть активну участь в реалізації проекту Міжнародної організації праці і Європейської комісії „Рівність жінок і чоловіків у світі праці”.
Учасники круглого столу, серед яких були представники Територіального управління Держгірпромнагляду в Чернігівській області (Анатолій Дубров – перший заступник начальника), Обласного центру зайнятості (Руслан Волощук – заступник директора), Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області (Антоніна Дмитренко – начальник відділу інформаційного, аналітичного та нормативно-правового забезпечення), обласної організації роботодавців (Володимир Козирєв – виконавчий директор) профспілкові лідери, науковці, представники громадських організацій обмінялися думками стосовно перспектив покращення ситуації з дотриманням прав працюючих, шляхом дотримання стандартів Міжнародної організації праці та пошуку ефективних форм та методів впливу на цю ситуацію з боку державних органів, профспілок, громадськості.

Віталій Копиш





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1908 | Теги: профспілки, Чернігів, Міжнародна організація праці | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar