реклама партнерів:
Головна » 2019 » Листопад » 24 » 24 листопада. Федір Студит землю студить...
11:08
24 листопада. Федір Студит землю студить...
24 листопада. Федір Студит землю студить... За церковним календарем сьогодні преподобного Теодора Студита – візантійського монаха, аскета і проповідника.
Упродовж багатьох років Теодор Студит був ігуменом відомого Студитського монастиря, який став під його очільництвом справжнім світочем православного чернецтва не тільки Константинополя, але й усього Сходу. Він написав суворий статут монастиря, який регулював життя ченців. На сьогодні збереглося принаймні 9 редакцій Студитського статуту. В 1065 році цей статут був запроваджений – вперше на Русі – преподобним Феодосієм Печерським для Печерського монастиря. Відтоді більшість православних монастирів світу живе за цим статутом, тоді як католицькі ченці послуговуються Бенедиктианським. Святий Теодор Студит був мужнім борцем з неправдою, лицемірством і беззаконням і не боявся відстоювати віру та правду ні перед самим патріархом, ні перед імператором, ні перед папою. За це він неодноразово бував у засланні, зазнаючи поневірянь і мук. Він відійшов до Бога в 826 році, а вже через 2 роки його було канонізовано.

В народі казали: «Федір Студит землю студить», або: «Вітер на Федора Студита вовком завиває». Дощ і мряка на Студита віщувала відлиги на найближчі 10 днів – аж до Введення (4 грудня). Преподобному Федорові Студиту молилися, коли бракувало мужності, або коли християнин зазнавав неправедних гонінь.

З іменинами вітайте Віктора, Стефаниду, Федора, Максима, Євгенія.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 731 | Теги: церковні свята, прикмети | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar