реклама партнерів:
Головна » 2019 » Листопад » 9 » 9 листопада. Преподобного Нестора Літописця
09:18
9 листопада. Преподобного Нестора Літописця
9 листопада. Преподобного Нестора Літописця Сьогодні преподобного Нестора Літописця — ченця Києво-Печерського монастиря (бл.1114 р.), першого древньоруського письменника і літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
В день пам’яті святого відзначається День української писемності та мови. Колись українці вірили, що рідним словом можна віднаходити скарби, зцілювати і воскрешати, а також боронитись від звіра і лихого людського ока. Про мову, розмову, слово було складено величезну кількість прислів’їв, приказок. Ось лише декілька з них: “Який розум, така й бесіда”, “З доброї губи добре і слово”, “Рана загоїцця, але зле слово ніколи”, “Слюни не піймаєш, а слово назад не вернеш”, “Сказаного і сокирою не вирубаєш”, “Торохтить, як дідько в градовій хмарі”, “Меле, як пустий млин”, “Хто багато говорить, мало творить”, “Масної бесіди чоловік”, “Щебече, як ластівка”, “Сказав, як гвіздком прибив”, “Балакав покійничок до самої смерті, а все чортзнащо”, “Розговорився, як свиня з гускою: він їй “рох”, а вона йому: “га”, “Говорить, мов блекоти об’ївся”, “Довгий язик, аж за вухом в’ється”, “Слова не полова”, “Таке говорить, що й собака з маслом не ззість”, “Бовтнув, як жаба в болото” тощо.

Щодо прикмет, то вони такі: Блимають зірки — незабаром погіршиться погода і буде сильний вітер; Хмари пливуть низько — буде дощ і похолодніє.

День ангела сьогодні у Нестора, Андрія, Марка.

За матеріалами: Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 712 | Теги: Нестора літописця, церковні свята, прикмети | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar