реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 26 » «Безпритульні тварини. Вимога часу — європейський підхід»
18:11
«Безпритульні тварини. Вимога часу — європейський підхід»
«Безпритульні тварини. Вимога часу — європейський підхід» 22 червня відбулося засідання «круглого столу» під такою назвою. Його учасники — представники влади, міського депутатського корпусу та громадськості — обговорили актуальні питання у сфері поводження з домашніми тваринами: обов’язковість реєстрації тварин і щеплення від сказу, регулювання чисельності безпритульних тварин.
Було також презентовано проект реєстрації тварин в електронній базі даних animal-id.info, яка є частиною Європейського об’єднання баз даних EUROPETNET. Animal-id.info — це єдина база даних, яка забезпечує безкоштовну реєстрацію домашніх тварин. Передбачена як можливість ідентифікації тварин транспондером (так зване чіпування), так і можливість використання для ідентифікації жетона. Важливо, що animal-id.info містить платформу адопції — сервіс для «всиновлення» безпритульних тварин. Сьогодні цією можливістю пошуку господарів для тварини вже користується багато зоозахисних організацій та волонтерів.
Громадська ініціатива підтримана на рівні Міні-стерства екології та природних ресурсів і з часом має стати загальноукраїнською платформою ідентифікації тварин. Але поки в Україні немає державного регулювання питань реєстрації та ідентифікації тварин, рішення про участь у проекті ухвалюються на рівні міста. Першим співпрацю з проектом почав Луцьк. Потім долучились Донецьк, Чернівці, Львів, Дніпродзержинськ, Рівне, Одеса та інші міста. Сьогодні вже більше 170 організацій у різних містах України проводять реєстрацію тварин. Це ветеринарні клініки, кінологічні клуби, зоозахисні організації, комунальні підприємства, підприємства ЖКГ. Зареєструвати тварину в базі може й безпосередньо її власник. Відтепер проект функціонує і в Чернігові, поки що на рівні громадської ініціативи. Функції міського адміністратора баз даних взяла на себе ГО «Інститут сучасних проблем України».
Крім того, учасники «круглого столу» зауважили, що хоча міськрадою чотири роки тому були
затверджені необхідні правові акти, проблема безпритульних тварин у місті досі залишається невирішеною. Щорічно від укусів безпритульних і бездоглядних тварин страждає кількасот чернігівців. Хоча більшість укусів припадає на власницьких тварин. У недостатньому обсязі проводиться щеплення домашніх тварин від сказу, що не може захистити містян від цього небезпечного захворювання.
На відміну від Чернігова, у більшості інших великих міст України займаються роботою з безпритульними тваринами та отримують непогані результати. Так, у Луцьку останнім часом вдалося зменшити популяцію безпритульних собак на вулицях більш ніж у чотири рази.
Кілька років тому Чернігів мав усі можливості стати прикладом для інших міст у питаннях поводження з домашніми тваринами, а сьогодні вже опинився серед аутсайдерів.
За результатами обговорення депутатами міської ради, учасниками «круглого столу» прийнято рішення звернутись до голови Чернігівської ОДА В.П. Куліча та Чернігівського міського голови О.В. Соколова з проханням звернути увагу на актуальність питання реєстрації домашніх тварин та можливості, які надає презентований під час «круглого столу» проект animal-id.info, і якнайшвидше забезпечити всі умови для широкого впровадження цього проекту з реєстрації тварин як у м. Чернігові, так і в Чернігівській області.
Також учасники «круглого столу» висловились за необхідність прийняття рішення Чернігівською
міськрадою, яким буде впроваджена реєстрація домашніх тварин в електронній базі даних animal-id.info та обов’язкове щеплення тварин від сказу.

Джерело: Чернігівські відомості



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1215 | Теги: Безпритульні тварини, собаки, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar