реклама партнерів:
Головна » 2018 » Квітень » 8 » Богослужіння Пасхи – Світлого Христового Воскресіння
14:27
Богослужіння Пасхи – Світлого Христового Воскресіння
Богослужіння Пасхи – Світлого Христового Воскресіння 8 квітня 2018 року Православна Церква відзначає найбільше свято – Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. У ніч з суботи на неділю Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив Пасхальні богослужіння – полуношницю, хресний хід, Великодню утреню та Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.

Близько 20 години з Єрусалимського храму Воскресіння Христового до Володимирського собору було привезено Благодатний вогонь або Святе світло, як цей вогонь називається у грецькій традиції. З благословення Патріарха Філарета до України він був доставлений громадською організацією "За помісну Україну", яку очолює Петро Ющенко. Святе світло у головному храмі Києва зустрів настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек разом з духовенством. Із кафедрального собору вогонь був розвезений по храмах і монастирях столиці та Київської області.

Під час Великодньої відправи Предстоятелю Київського Патріархату співслужили настоятель храму та клірики кафедрального собору.

За богослужінням молились Президент України Петро Порошенко, Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, Міністр культури України Євген Нищук, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, урядовці, громадські діячі та інші поважні гості.

Незадовго до опівночі Патріарх із духовенством та парафіянами вийшли на хресний хід навколо собору, який за уставом завершився перед закритими дверима храму. Це символізує собою закритий Гріб Господній. Тут розпочалася Пасхальна утреня і вперше цього року було виголошено: «Христос Воскрес!».

Далі Святійший Владика, духовенство та парафіяни увійшли до храму, де богослужіння продовжилося каноном Пасхи. Під час утреньої клірик кафедрального собору протоієрей Олександр Шмуригін прочитав Оголошувальне слово святителя Іоана Золотоустого. Ця Пасхальна проповідь, виголошена великим учителем Церкви ще у ІV столітті читається у храмах щороку в день Світлого Христового Воскресіння.

Згодом Предстоятель Київського Патріархату виголосив своє цьогорічне Пасхальне послання.

Після завершення утрені відправа продовжилася співом Пасхальних часів та святковою Божественною літургією. Під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1: 1-17) читалося різними мовами. Патріарх Філарет почав читання грецькою, а далі священнослужителі продовжили читання українською, слов’янською, латинською, російською, англійською та німецькою мовами. Велика кількість вірян причастились святих Христових Таїн.

Богослужіння завершилося освяченням артосів (пасхальних хлібів, які будуть знаходитися біля вівтаря у храмі впродовж Світлого тижня, а у Світлу суботу роздадуться вірним), а також пасок і великодніх приношень.

За літургією співав Патріарший хор (регент Вероніка Матвієнко) та кліросний хор Володимирського собору (регент Тетяна Солосич).

Упродовж всієї служби собор та прилегла територія були переповнені численними молільниками, а потік бажаючих освятити паски не закінчувався.

У Володимирському соборі, з благословення Святішого Патріарха Філарета, о 7-й та 10-й годині також звершувались Літургії, а священнослужителі впродовж всього дня освячувють великодні приношення вірян.

Нагадаємо, що Предстоятель Українськоґ Церкви звернувся до пастви з Пасхальним привітанням.



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 902 | Теги: УПЦ КП, великдень, Філарет | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar