реклама партнерів:
Головна » 2020 » Листопад » 23 » Черговий удар вандалізму по ніжинському туризму
18:14
Черговий удар вандалізму по ніжинському туризму
Черговий удар вандалізму по ніжинському туризму Є два слова, які вже ось ледь не десятиліття є головними героями матеріалів ніжинських ЗМІ: туризм і вандалізм. Слова, які в цивілізованому суспільстві є непоєднуваними, протилежними, як вогонь і вода, що не можуть функціонувати сповна одночасно. Втім, у Ніжині ХХІ ст. туризм і вандалізм стали справжніми побратимами.

Кожному ніжинцю відомо, що всупереч протидії різних проблем, як місцевих, так і загальноукраїнських, туризм у Ніжині поступово, але впевнено розвивається. Місто реконструюється, набуває європейських обрисів, з’являються нові пам’ятні дошки, монументи, пам’ятники, музеї. Достатньо згадати хоча б меморіальний музей Юрія Лисянського, який активно створюється з 2019 р. і має бути відкритий для відвідувачів у 2023 році – з нагоди 250-ліття народження Ю.Лисянського в Ніжині. Щороку зростає кількість туристів, які відвідали Ніжин. Збільшується географія іноземних гостей.

Так, Ніжин в останні роки відвідали туристи з Греції, Бразилії, Туреччини, Малайзії, Норвегії, Польщі. Туризм – площина, яка не терпить консерватизму та «тупцювання на місці». Життєво важливим для розвитку туристичного потенціалу будь якого міста є блискавичний рух «в ногу» з інформаційно-комп’ютерними технологіями й прагнення використовувати їх здобутки на туристичній площині.

У 2017 р. Ніжину пощастило на місцевому рівні реалізувати всеукраїнський проект «Smart-city»– «розумне місто». На більшості пам’яток історії, культури та архітектури м. Ніжина було встановлено спеціальні дошки з QR-кодами. Відтепер кожен гість Ніжина, за допомогою сучасних смартфонів, отримав змогу в будь який час доби зчитати інформацію з голограми QR-коду та одержати коротку текстову та аудіо довідку про ту чи іншу пам’ятку. Вже через рік ми могли з впевненістю говорити про успішність проекту «Smart-city» в Ніжині, посилаючись на багаторазові позитивні відгуки гостей міста, які скористалися послугами цього «незвичного» неживого гіда. У період розпалу туристичного сезону чи не щодня можна було побачити гостей міста, що зупинялися біля туристичних об’єктів Ніжина з телефонами у руках.

Особливо людною в цьому питанні була вулиця Гоголівська – центральна туристична вісь міста над Остром, уздовж якої розкинулися більшість туристичних пам’яток з відповідними табличками проекту «Smart-city». До слова, не кожне районне містечко України реалізувало проект «Smart-city» на своїй території. Приємно й поважно, що Ніжину пощастило потрапити на один щабель з містами-обласними центрами та такими гігантами туристичного розвитку, як Львів, Тернопіль чи Запоріжжя. Без перебільшень, «Smart-city» став одним з базових щаблів розвитку туризму в Ніжині та формуванні позитивного іміджу міста 2018-2020 років, особливо в доковідну епоху. Успіх проекту спонукав представників туристичної галузі Ніжина до розширення кількості пам’яток, охоплених «Smart-city», роботи над яким тривали у жовтні 2019 – березні 2020 років. До переліку туристичних об’єктів потрапило більше 20 нових пам’яток, що раніше, почасти, були поза увагою екскурсійних маршрутів. Наприклад, будинок, де народився герой бою під Крутами 1918 р. Осип Твердовський, будівля школи № 4 на провулку Ф.Проценка(колишня земська козацька школа) та інші. До мережі проекту додалися і нові пам’ятники, що постійно з’являються у Ніжині, зокрема, пам’ятник Борцям за Незалежність 2019 року. Втім, світова пандемія коронавірусу штучно призупинила процес встановлення нових табличок на попередньо визначених пам’ятках.

І ось саме тут ми дійшли до побратимства туризму і вандалізму в Ніжині, адже проект «Smart-city» став їх спільним джерелом процвітання. Термін «вандалізм» походить від назви давньогерманських племен вандалів, які у червні 455 р. захопили та розграбували Рим – тодішню колиску античної архітектури та мистецтва. Вандали були прийшлим, ворожим елементом, від якого Рим Vстоліття не чекав нічого доброго. Це було зіткнення двох світів: римського і варварського. З часом поняття «вандалізму» дещо еволюціонувало. Прикро, але у Ніжині ХХІ ст. під вандалами розуміються не пришлі вороги, а деякі представники місцевої громади, які хоч і проживають в місті над Остром, але регулярно руйнують громадські місця міста та його туристичні пам’ятки. Руйнують з таким завзяттям і жорстокістю, немов Ніжин не є їхньою домівкою та Малою Батьківщиною. Прикладами діянь місцевих вандалів рясніють заголовки повідомлень ніжинських ЗМІ.

Таблички «Smart-city» на пам’ятках історії, культури та архітектури Ніжина з’явилися у кінці квітня 2017 року й чи не відразу стали об’єктами уваги ніжинських вандалів. Вже у травні 2017 р. невідомими поціновувачами табличок «Smart-city» були пошкоджені перші QR-коди на території Старого міста. Поступово, таблички не просто замальовуватися, а стали місцями для ударів твердими предметами. Не замешкалося в часі й викопування невідомими вандалами табличок та їх безповоротне зникнення, хоча абсолютно всі стійки з табличками було забетоновано. Упродовж 2017-2020 років кількість табличок проекту «Smart-city» невпинно зменшувалася. Якщо перші роки позначилися зникненням табличок на другорядних вулицях, де пролягають туристичні маршрути (наприклад було вкрадено дві таблички на будівлі садиби Макарова), то у листопаді 2020 р. вандали дісталися і вулиці Гоголівської. Днями було пошкоджено табличку, що однією з перших була встановлена у Ніжині у 2017 році. Табличку, з якої туристи починали своє знайомство з Ніжином, коли рухалися з боку центральної площі імені І.Франка в напрямку сучасного ринку. Мова йде про табличку, що розміщена на огорожі храму Іоанна Богослова. Невідомі вандали вміло «порізали» QR-код, тим самим практично вивівши табличку з доступу для туристів. Останній прояв вандалізму дає чітке усвідомлення того, що таблички проекту «Smart-city», якщо не вжити необхідних заходів, можуть повністю зникнути в Ніжині, як свого часу динозаври чи мамонти.

Розвиток туризму в Ніжині не є полем діяльності виключно працівників галузі культури, музейників, істориків чи екскурсоводів-ентузіастів. Це багатоскладова площина, що уособлює всіх ніжинців. Кожен мешканець Ніжина, сам того не усвідомлюючи, є дзеркальним відображенням розвитку туризму в місті, його позитивного іміджу та привабливості. Туристи завжди їдуть до інших міст за емоціями та враженнями, що формують незабутні спогади. Помилково вважати, що ці спогади формують виключно музеї, пам’ятники, храми чи старі будівлі. Незабутні спогади про Ніжин формує все, що є в місті: місцеві легенди, затишні кафе, комфортні дороги, чисті вулиці, прохолодні парки та сквери, смачні рогалики з повидлом на Гоголівській та привітні посмішки перехожих, які завжди з радістю не лише підкажуть, як пройти до музею чи театру, а й самі розкажуть чим славиться Ніжин. Тож розвиток туризму в Ніжині, а саме він є одним з головних перспективних напрямків, є спільною справою кожного ніжинця. Головне питання лише в тому: «Згуртуємося і реалізуємо цей потенціал чи поступово знищимо його, як таблички проекту «Smart–city»?Відповідь на це запитання має дати кожен з нас.

Туризм – це щастя і затишок, що заповнюють все довкола. І «Ніжин – щасливе та затишне місто» ми маємо створити. За нас цю роботу ніхто не зробить. Створити не лише для гостей-туристів, а перш за все для себе, адже нам і нашим дітям жити тут, у Ніжині.

Роман Желєзко – науковий співробітник відділу «Поштова станція»
Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського, nezhatin




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1548 | Теги: Ніжин, Smart-city, вандалізм, туризм | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar