реклама партнерів:
Головна » 2018 » Листопад » 29 » Чернігів дбатиме про пам’ятки культурної спадщини
14:34
Чернігів дбатиме про пам’ятки культурної спадщини
Чернігів дбатиме про пам’ятки культурної спадщини Наступного року у Чернігові планується встановлення системи відеоспостереження у місцях знаходження пам’яток культурної спадщини, ремонт і відновлення пам’яток, а також виготовлення охоронних дошок, що встановлюватимуться на пам’ятки культурної спадщини. Про це йдеться в Міській цільовій програмі з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2019-2021 роки, яку затвердили сьогодні, 29 листопада, на засіданні 36-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання.

Орієнтовний обсяг фінансування цієї Програми на три роки складає 1,427 млн грн.

На виконання Програми вже у 2019 році планують встановити дві камери на Болдиній горі та п’ять - на бульварі по проспекту Миру біля Катерининської церкви. У 2020 році 2 камери встановлюватимуться на Валу.

Загалом до переліку занесені 445 пам’яток культурної спадщини Чернігова, з них більшість - національного значення. Окрім того, на обліку знаходиться 32 щойно виявлені пам’ятки археології, 73 щойно виявлені пам’ятки історії і 3 щойно виявлені пам’ятки монументального мистецтва. На балансі Управління культури та туризму міської ради перебуває 20 пам’яток культурної спадщини.

Цього місяця фахівці Управління та комунальних підприємств міськради оглянули усі пам’ятки культурної спадщини разом із тими, що знаходяться у межах міста та балансово незакріплені за установами та організаціями. У висновку: усі обстежені пам’ятки потребують проведення поточних ремонтних робіт або реконструкції.

Так, тільки за останній рік стосовно пам’яток культурної спадщини здійснено більше п’яти пошкоджень окремих об’єктів. А один пам’ятник взагалі зруйнований вандалами. Крім того, майже вся науково-облікова документація на пам’ятки не відповідає сучасним зразкам і містить інформацію, яка роками не оновлювалась і потребує уточнення.

Тож проблема збереження пам’яток культурної спадщини та попередження відносно їх актів вандалізму залишається актуальною.

Відповідно до прийнятої Програми задля належного утримання, розвитку і збереження історико-культурного середовища міста виконуватимуться такі завдання:

організація робіт з благоустрою та ремонту пам’яток, об’єктів культурної спадщини;
створення умов для поліпшення туристичної привабливості міста;
укладання охоронних договорів на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини міста з користувачами (власниками) і балансоутримувачами;
сприяння залученню інвестицій у діяльність щодо збереження, реставрації та використання пам’яток та об’єктів культурної спадщини;
забезпечення повноти й доступності інформації про пам’ятки та об’єкти культурної спадщини міста;
залучення громадськості до процесів управління й контролю в галузі охорони культурної спадщини;
забезпечення безперервного моніторингу стану збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини;
розробка системи заходів з інформування населення щодо важливості збереження об’єктів культурної спадщини в цілому, і донесення конкретної інформації до користувачів (власників) і балансоутримувачів пам’яток та об’єктів культурної спадщини.

Джерело: прес-служба Чернігівської міської ради



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 590 | Теги: Чернігів, програма, культурна спадщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar