реклама партнерів:
Головна » 2016 » Січень » 8 » Чи можна отримати компенсацію за погані комунальні послуги?
15:48
Чи можна отримати компенсацію за погані комунальні послуги?
Чи можна отримати компенсацію за погані комунальні послуги? Постійне зростання тарифів на житлово-комунальні послуги призвело до того, що їх оплата стала для багатьох громадян практично непосильним тягарем. Держава винаходить все нові способи боротьби з боржниками, а законослухняні громадяни з останніх сил продовжують оплачувати рахунки. Квитанції з значними сумами зазвичай продовжують приходити навіть у тому випадку, якщо температура в квартирі мало відрізняється від вуличної, а з «гарячого» крана тече ледь тепла вода. Однак за законом за неякісні або не надані у повному обсязі послуги ЖКГ власникам і наймачам житла призначена компенсація.

Вимоги до якості водо-, електро-, газопостачання та опалення детально викладені в постанові уряду «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинках».

Холодна вода повинна йти безперебійно і цілодобово. Допускається її відключення максимум на 8:00 на місяць в цілому і не більше, ніж на 4:00 за один раз. За кожну годину відсутності холодної води понад цього часу розмір плати за неї знижується на 0,15%. Наприклад, якщо вам відключили воду на добу, плату за неї повинні зменшити на 3%.

Не допускається також зміна властивостей і складу води — іншими словами, якщо вода з крана йде брудна або має неприємний запах — ви можете за неї не платити доти, поки якість не прийде в норму.

Гарячу воду також можуть відключити максимум, ніж на 8:00 на місяць і 4:00 одночасно, а при аварії на тупиковій магістралі — на 24 години. У разі перевищення цих строків призначена компенсація 0,15% за кожну годину понад норму. При цьому якість води повинна відповідати санітарним нормам і правилам, затвердженим головним санітарним лікарем. Ці правила стосуються як чистоти і напору води, так і її температури. Незалежно від системи теплопостачання, гаряча вода повинна бути не нижче 60 градусів і не вище 75 градусів. За кожні 3 градуси відступу від норми плата за гарячу воду знижується на 0,1%. Наприклад, якщо з крана йде вода температурою 45 градусів, плата за неї знижується на 0,5%. А якщо її температура нижче 40 градусів, то оплачувати гарячу воду можна за тарифом холодної.
І холодна, і гаряча вода повинні подаватися під певним напором. Якщо він недостатній, за кожну годину слабкою подачі води плата за неї знижується на 0,1%. А у випадку, коли натиск нижче нормативного на 25 і більше відсотків, за воду взагалі можна не платити.

Відповідні правила стосуються і безперебійної роботи каналізації (водовідведення). Її так само не можна відключати більше, ніж на 8:00 на місяць або 4:00 за один раз. За кожну годину прострочення рахунок зменшується на 0,15%.
Не допускаються і великі перерви в подачі електроенергії. Якщо ресурсопостачаюча організація має в своєму розпорядженні два незалежні джерела живлення, електрика можуть відключити максимум, ніж на 2:00. Якщо джерело живлення один — не більше, ніж на добу. Напруга і частота електричного струму повинні відповідати вимогам відповідних ГОСТів. Кожна зайва година перебоїв в подачі електроенергії або її відхилення від нормативів зменшує рахунок на 0,15%.

Така ж сума компенсації передбачена і у разі відключення газу більше, ніж на 4:00 протягом місяця. Якщо якість газу не відповідає ГОСТам або подається він під тиском на 25% нижче норми, платити за нього взагалі не потрібно.

Суворі правила діють і щодо опалення. Температура в житлових кімнатах і на кухнях протягом всього опалювального сезону не повинна опускатися нижче +18 градусів, а в кутових кімнатах — нижче +20 градусів. У ванних температура повинна триматися на рівні +25 градусів, у прихожих — +16 градусів. При цьому температура в приміщеннях не повинна перевищувати норму більше, ніж на 4 градусів. Вночі (від 0.00 до 5.00 години) допускається зниження температури максимум на 3 градусів, в решту часу вона повинна залишатися в межах норми.

При аваріях допускаються перерви в подачі опалення не більше 24 годин протягом місяця. Однак якщо температура повітря в приміщеннях різко знижується, скорочується і термін відключення тепла. Так, якщо температура в житлових кімнатах тримається на рівні від +8 до +10 градусів, опалення не можна відключити довше, ніж на 4:00 за один раз. За кожну годину перерви в подачі опалення або зниження нормативної температури призначена компенсація 0,15% від загальної суми оплати.

Крім надання комунальних послуг, керуюча компанія відповідає за зміст горищ, підвалів, під’їздів та інших приміщень будинку, а також прибудинкових територій, стежить за безперебійною роботою ліфтів та іншого інженерного обладнання, забезпечує своєчасне вивезення сміття.

Якщо якість послуг не відповідає нормативам або вони не надаються зовсім, споживач повинен звернутися в аварійно-диспетчерську службу керуючої компанії. За законом таким зверненням вважається не тільки лист, але й телефонний дзвінок. Ви повинні повідомити свої прізвище, ім’я, по батькові, вид неякісної послуги (наприклад, відсутність гарячої води або скачки напруги в електромережі) і точну адресу, де виявлено дане порушення. Співробітник аварійно-диспетчерської служби повинен внести ці відомості в журнал реєстрації, назвавши своє ім’я-прізвище, номер, за яким зареєстровано ваше повідомлення, і час його реєстрації.

Протягом двох годин після отримання повідомлення має бути проведена перевірка порушень. За підсумками перевірки складається відповідний акт, а потім на його підставі робиться перерахунок плати за житлово-комунальні послуги.

На жаль, на практиці відстояти свої права буває непросто. Іноді диспетчерські служби відмовляються фіксувати повідомлення про порушення, не поспішають проводити перевірки або роблять контрольні заміри таким чином, щоб підігнати отримані дані під норматив. У цьому випадку ви маєте право звернутися до Держжитлокомунінспе́кції, яка повинна провести власну перевірку. Можна провести заміри та скласти акт самостійно, якщо при цьому будуть присутні ваші сусіди, або звернутися в незалежну експертизу. Але й тут немає гарантій, що керуюча компанія негайно визнає факт порушень і зробить перерахунок. У будь-якому випадку має сенс підрахувати приблизну суму можливих компенсацій і подумати, скільки часу і сил ви готові витратити на те, щоб їх отримати.

Джерело: Нежатин



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1207 | Теги: газопостачання, юрист, комунальні послуги | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar