реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 12 » Декомунізація у Чернігові: вулицям міста повернуть історичні назви?
20:56
Декомунізація у Чернігові: вулицям міста повернуть історичні назви?
Декомунізація у Чернігові: вулицям міста повернуть історичні назви? Сьогодні, 12 червня, відбулося засідання комісії з упорядкування найменувань вулиць Чернігова під керівництвом секретаря міської ради Владислава Кухаря.
Обговорювалося питання перейменування вулиць, провулків та площ міста Чернігова у зв’язку із набуттям чинності Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» (від 09.04.2015 р. № 317) .

Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», повідомив про видання збірника «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість», який є своєрідним методичним посібником із декомунізації для влади і громадськості. Він також запропонував на першому етапі повернути історичні назви вулицям, у назвах яких використовується символіка комуністичного тоталітарного режиму. Важливим також є і залучення до цього питання громадськості міста.

Дискусії були бурхливі. Адже близько 100 вулиць, провулків і площ старовинного міста ще мають комуністичні тоталітарні назви. Серед них: Ворошилова, Войкова, 50 років ВЛКСМ, Дзержинського, Калініна, Комінтерна, Павлика Морозова, Муринсона, Орджонікідзе, 50 років СРСР, Таращанська, Щорса.

У результаті обговорення вулиці були поділені на три групи: повернення історичних назв, перейменування, приведення у відповідність до українського правопису.
Тож є сподівання, що вулиця Василькова згодом матиме українську назву – Волошкова, Кузнечна – Ковальська, Овражна – Ярова, Річна – Річкова, Розсвітна – Світанкова, Сиренєва – Бузкова. Вулиці Муринсона повернуть історичну назву – Воскресенська (така назву вулиця мала до 1922 року, бо поряд розташована Воскресенська церква), Анонова-Овсієнка – Успенська (до 1927, розташована у напрямку до Єлецького Свято-Успенського монастиря), Комсомольська – Реміснича (до 1922, на вулиці були ремісничі майстерні).
Доволі складним буде питання перейменування вулиць, які у радянський період отримали комуністичні назви. Тож і комісії й депутатам міськради, а також громадськості доведеться ще попрацювати, щоб у вулицях старовинного міста були вшановані видатні діячі, які внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя Чернігівщини і України. Щоб вулиці обласного центру відображали і топоніміку Чернігова.

Члени комісії міськради з упорядкування найменувань вулиць Чернігова мають до 30 червня 2015 року подати пропозиції щодо повернення історичних назв вулицям міста та їх перейменування.

Джерело: «Чернігівський формат».



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1451 | Теги: декомунізація, перейменування вулиць, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar