реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 16 » Декомунізація в Ніжині: перейменування вулиць, або нове народження міста
21:24
Декомунізація в Ніжині: перейменування вулиць, або нове народження міста
Декомунізація в Ніжині: перейменування вулиць, або нове народження міста Днями на засіданні виконавчого комітету міськради було ухвалено рішення «Про перейменування вулиць міста». У ньому зазначено, що відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», виконавчий комітет рекомендує міській раді розглянути проект рішення «Про перейменування вулиць міста Ніжина».
Частині вулиць, які мають назви пов’язані з тоталітарним минулим, будуть повернуті їхні історичні назви, але для більшості – запропоновані нові.

Нагадуємо, що група експертів, до складу якого входять історики, мовознавці, краєзнавці та громадські активісти – протягом року займалася виробленням загальної концепції перейменування. За словами одного із представників групи, журналіста, члена Спілки письменників України Анатолія Шкуліпи, в процесі роботи акцентували увагу на багатьох чинниках, які стали фундаментом для нових назв.
Цей крок – перейменування вулиць і відмова від ідеології радянського минулого – потрібно було здійснювати одразу ж після проголошення Незалежності нашої держави. Проте, влада спромоглася зробити це лише зараз… Я давно думав над новими назвами вулиць, оскільки з кожною пов’язані якісь певні історичні реалії, люди, які там проживали…Нарешті достойні громадяни нашого міста та діячі всеукраїнського масштабу, які мають те чи інше відношення до Ніжина, будуть вшановані, як того заслуговують. У містян з’явиться можливість (замість прізвищ діячів радянської доби) прогулюватися вулицями імені Михайла Грушевського, Миклухо-Маклая, Дмитра Донцова, Панаса Мирного,Бориса Грінченка та ін.. З’являться також вулиці, названі іменами сучасних героїв, що полягли за волю та незалежність України – вулиця Небесної Сотні та вулиці, названі в честь загиблих ніжинців на Сході країни. Це надзвичайно важлива подія в житті нашого міста. Нехай це звучить пафосно, але це – воістину нове народження Ніжина, – зазначив Анатолій Шкуліпа.

Вже 18 червня на черговому засіданні Громадської ради обговорять напрацювання профільної робочої групи щодо перейменування вулиць міста. Робоча група пропонує власні варіанти але, за словами членів виконавчого комітету міської ради, перейменування вулиць буде в обов’язковому порядку узгоджуватись із мешканцями та громадським активом міста.

За інформацією nizhyn.city



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1508 | Теги: Ніжин, декомунізація, перейменування вулиць | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar