реклама партнерів:
Головна » 2021 » Липень » 21 » Дроздівка мітингувала під ОДА
18:53
Дроздівка мітингувала під ОДА
Дроздівка мітингувала під ОДА Завжди намагаюся зрозуміти логіку протилежної сторони. Це не значить ставати на її бік, але принаймні тоді стає зрозумілим – які мотиви діяти так, а не інакше, яка вигода, який інтерес рухає тими чи іншими рішеннями і діями. Так ось тут логіку дій Куликівської селищної ради зрозуміти неможливо, якщо вона ухвалила рішення про закриття шкіл. Адже коли у Кладьківській школі всього шестеро учнів – то рішення про її закриття логічне, сумне і невідворотне, але коли у Дроздівській та Виблівській школах по тридцять і більше учнів – то уяснити для чого закривати такі школи неможливо.

Батьки дітей Дроздівської школи, пройшовши смугу письмових скарг і протестів перед селищною радою, на сесію якої їх не допустили, приїхали протестувати під Чернігівську обласну державну адміністрацію. Питаю ініціаторку відродження села Оксану Зубок: «Яка логіка дій селищної ради, що закриває вашу школу?». Відповідь: «Їх логіка – відсутність всякої логіки». Схоже на те, адже на момент ухвалення рішення у Дроздівській школі було 35 учнів, зараз уже 50 і на початок навчального року прогнозують 60 дітей. Адже село завдяки неймовірній ініціативі Оксани Зубок відроджується – сюди на її заклик переїжджають багатодітні родини з інших регіонів. Скажімо, молода мама Богдана Єремейчук переїхала з дітьми із Житомирської області, бо там, в районі добування бурштину, ціни на будинки завеликі, а тут вона купила хату поцінно. І тепер аж ніяк не хоче, щоб троє її дітей (а ще одне є дошкільного віку) їздили тряскими автобусами у Куликівку замість навчатися у своєму селі. Та й навіть до зупинки автобусної малій першокласниці треба йти два кілометри, уявляєте!

Світлана Личак, депутатка Чернігівської районної ради, очолювала комісію, яка вивчала ситуацію із закриттям школи: «Дроздівська школа – це сучасне приміщення, з теплими туалетами, з опаленням твердопаливним котлом. За зиму вона витрачали на опалення 127 тисяч гривень, тоді як сусідня Орлівська, де опалення газове – більше 400 тисяч. Логіка в закритті такої школи може бути тільки якась непорядна, скажімо, для захоплення приміщення або землі». До речі, в селі закривають і дитсадок, де біля 30 дітей – певна річ, тут діє якась окупантська логіка, не українська.

Голова Куликівської селищної ради Юлія Постернак говорить, що на утримання освітянської галузі йде 62 відсотки бюджету громади і, оскільки зараз утримання шкіл перейшло на їх рівень, вони мусять оптимізувати шкільну мережу. За її словами, на утримання одного школяра Дроздівської школи йде 80 тисяч. Проте депутат районної ради Світлана Личак, яка, нагадаю, очолювала депутатську комісію та вивчала кошториси, каже, що керівництво селищної ради маніпулює цифрами: «Ці 80 тисяч з’явилися невідомо звідки, хоча раніше цифра була інша”.

Власне, мені, як кажуть галичани, на хлопський розум здається, що взагалі мало би бути соромно приймати рішення про закриття школи, базуючись на цифрах витрат, адже освіта дітей – то найкраща інвестиція у майбутнє нації. Та й, власне, коли голови громад понамальовували собі зарплати від 50 до 80 тисяч (знаю такі приклади по Чернігівщині), то мало би бути незручно говорити про великі витрати на освіту дітей.

Адвокат Оксана Мірошниченко, яку найняли батьки дітей Дроздівської школи, підготувала позов та чекає засідання суду, але, як не дивно, Чернігівський окружний адміністративний суд уже два тижні не відкриває провадження, хоча згідно закону зобов’язаний це зробити протягом 5 днів. Адвокат каже: «У цій справі дуже багато процесуальних порушень – і на сесію не допустили батьків дітей та журналістів, і не провели громадське обговорення, і не було сходу села. 8 сесія 8 скликання Куликівської селищної ради не те, що в закритому режимі не мала права проводитися, вона взагалі не могла проводитися 22 квітня 2021 року. Перше порушення те, що сесію не скликали. Друге, за 10 робочих днів треба виставити розпорядження у публічний доступ. За 10 днів не виставили проект рішення на обговорення, не врахували інтересів громади, а це викликало суттєве обурення».

Оксана Мірошниченко розповідає, що тема закриття шкіл – болюча для багатьох громад, адже після того, як вона взялася за справу Дроздівської школи, до неї звернулися батьки школярів аж із Дніпропетровщини для захисту їх школи від закриття. Проте, звісно, чернігівська адвокатка мусила відмовити – надто далеко їздити на судові засідання…

На сонці біля півсотні батьків з дітьми мітингували під адміністрацією. Хоча, при всій повазі, її функції не передбачають можливості прямого втручання у цю ситуацію. Проте делегацію протестуючих запросили до приміщення обласної державної адміністрації, де з ними зустрілися заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк та керівник апарату облдержадміністрації Станіслав Робота. Буде створена робоча група, яка вивчить ситуацію, але заступниця голови ОДА заявила, що головне рішення має прийняти суд.

…Тим часом, доки дорослі вели переговори, діти взяли кольорову крейду і стали малювати на асфальті біля приміщення ОДА. Вони малювали школу і писали «Ласкаво просимо!». А ще сонце – для них воно ще незатьмарене, бо діти вірять у мудрість дорослих. У них своя логіка. І ця логіка правильна.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Фото автора




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1571 | Теги: школа, ода, Дроздівка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar