реклама партнерів:
Головна » 2020 » Серпень » 4 » Форум «Сіверська брама» на Чернігівщині
08:21
Форум «Сіверська брама» на Чернігівщині
Форум «Сіверська брама» на Чернігівщині Три дні наприкінці липня – неймовірно цікавих і насичених крутою програмою – тривав у мальовничому та живописному селищі Седнів на Чернігівщині національно-патріотичний форум «Сіверська брама».
Його учасниками стали понад 30 молодих лідерів – представників районів, громад та міст Чернігівщини, які опікуються питаннями військово-патріотичного виховання.
Організаторами заходу виступили Департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації спільно з Комунальною установою «Чернігівський обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради та за сприяння Українського інституту національної пам’яті. Вони ставили за мету впровадження та популяризацію національно-патріотичного виховання серед молоді та дітей Чернігівщини, покращення взаємодії між інститутами громадянського суспільства.
Учасники форуму грунтовно ознайомилися з експозицією просвітницько-інформаційних стендів «Від борців за волю до захисників України: Чернігівщина», поклали квіти до меморіальної дошки Героєві України і авторові Акту про незалежність України Левку Лук'яненку.
Захоплюючу й нестандартну екскурсію таємничим Седневом для гостей містечка над Сновом провів відомий екскурсовод, історик Ервін Міден.
Але основу програми форуму склали різні аспекти національно-патріотичного виховання, що піднімали у своїх виступах (чи «гутірках», як їх називали організатори) такі досвідчені спікери як Оксана Мальченко, Олег Слабоспицький, Максим Каширець, Андрій Слободяник.
Досить несподіваною виявилася «гутірка» з цілком академічною назвою «Про український національний патріотизм і «локальний» патріотизм», спікерами якої були Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, та Павло Славинський, учасник бойових дій російсько-української війни, громадський діяч.
Учасники після обговорення з’ясували для себе, що сама назва форуму – «Сіверська брама» – символізує єдність України як держави-фортеці, де Чернігівщина – одна з брам.
Дискусія щодо громадян України на службі в ДНР/ЛНР завершилася одностайним висновком: вони однозначно колабораціоністи, тобто зрадники Української Батьківщини, що служать російському агресору.
Жваві дебати щодо питання: «Хто кому винний? Держава громадянину чи громадянин державі?», узагальнюючи думки учасників, підсумували С. Бутко і П Славинський: «Держава, яку створює (виборює) нація, є її інструментом забезпечення (захисту) самоідентифікації та самореалізації. Отже, ніхто нікому не винен. Це наша держава, ми за неї несемо відповідальність, щоб вона служила суспільству – нації».
Офіцери відділу цивільно-військового співробітництва Оперативного командування «Північ» презентували власні напрямки роботи та концепцію військово-патріотичного виховання, яку апробують в чернігівських школах, професійних та вищих навчальних закладах. Нині на черзі поширення такої роботи на терени всієї області, а учасники форуму не лише виявили бажання співпрацювати з військовими, але й встигли обговорити напрямки та конкретні кроки реалізації такої співпраці.
Катерина Шекера з Ніжина так прокоментувала почуте й побачене: «Для мене цей форум має особливу цінність, бо безболісно (а частіше за все це відбувається навпаки) порушив мої стереотипи щодо методів та напрямків роботи деяких всеукраїнських рухів, які позиціонують себе представниками національно-патріотичного виховання. Запитань, звичайно, з’явилось ще більше, бо я здобула цікаву інформацію. Але це ж добре, правда? Google чекає! Буду вивчати!!! І ще про методи, форми, інтерпретації, які умовно та безумовно формують українськість нашої молоді, дітей, а відповідно і їх батьків! Вони такі різноманітні, іноді шокуючі, та заглиблюючись у суть проведених заходів, шок змінює вектор на напрямок розуміння. Дякую спікерам, організаторам, учасникам за мої прекрасні 3 дні у вашій компанії».

Впродовж 29-31 липня, проведених на берегах річки Снов, учасники встигли дізнатися багато нового та цікавого, обмінятися досвідом. А головне – готові впроваджувати отримані знання в практичну площину.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті










Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1167 | Теги: Сіверська брама, патріотизм, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar