реклама партнерів:
Головна » 2020 » Квітень » 1 » Історія шахових змагань Чернігівщини. 17. Чемпіонат Чернігова 1925-го
12:22
Історія шахових змагань Чернігівщини. 17. Чемпіонат Чернігова 1925-го
Історія шахових змагань Чернігівщини. 17. Чемпіонат Чернігова 1925-го За місяць після губернського чемпіонату, 22 червня 1925-го розпочалася першість Чернігова. До участі запрошувалися всі шахісти міста, незалежно від кваліфікації. Стартовий внесок – всього 25 копійок. Натомість третині учасників обіцяно шахову літературу, а також кожен мав отримати «пам’ятні листи про турнір». Змагання проходили в показовому шаховому гуртку в «Будинку освіти».

Спершу планувалося розпочати чемпіонат 14 червня, аби за пару тижнів завершити групові турніри, а з 1 липня провести фінальний турнір, куди потрапляли по два переможці груп. Однак старт змагань відклали на тиждень, партії в групах тривали ледь не до кінця липня, а фінальний турнір завершили взагалі в вересні.
Чемпіонат видався масштабним – 27 учасників, розбитих на три групи. До першої (11 чоловік) записали лише членів профспілки працівників освіти, в інших двох виступали по 8 учасників. Власне, саме по першій групі маємо повний перелік учасників (згідно зайнятих місць): 1. Вербицький М. – 10 очок із 10-и, 2. Кисіль – 9, 3. Понизовський – 8, 4. Дроздов, 5. Чебурахін, 6. Федоренко, 7. Шереметьєв, 8. Семенов, 9. Семенюк, 10. Миткевич, 11. Залкінд А. Прізвища яких нам мало про що говорять. До фіналу допустили перших трьох. У другій групі призові місця зайняли: 1. Бурімов, 2. Леонов, 3. Савельєв (у фінал допущені двоє). Переможці третьої групи: 1. Розенфайн С., 2. Топольський, 3. Лундберг. Всі три увійшли в фінальну пульку, яку розширили до восьми учасників.
Грали неспішно: ігрові дні в групах – середа й неділя, в фіналі – середа й субота. Далася взнаки й літня пора. Більш зручними для шахів тоді вважалися осінь, зима й весна, а влітку змагань майже не проводили. Відтак пішли затримки, фінальний турнір затягнувся і завершився лише в середині вересня. Призові місця здобули М. Вербицький, Розенфайн та Бурімов.
На той час «Червоний стяг» втратив до турніру, про який чимало писав раніше, всякий інтерес, тож детальні підсумки невідомі. Відмітимо лише, що трійку призерів склали учасники недавньої губернської першості. Микола Вербицький взагалі перебував у розквіті сил і демонстрував чудові результати. Вдалим видався 1925-й і для Бурімова: 2 місце в чемпіонаті клубу «Робоса» (профспілки робітників освіти), 3 місце в відбірковому турнірі до губернської першості й участь у фіналі, 3 місце в чемпіонаті Чернігова. Після чого його прізвище раптово зовсім зникне з горизонту. Схожа ситуація і з С. Розенфайном. Він сплив на губернському чемпіонаті в травні 1925-го (вибув через завантаженість по роботі, завершивши лише одну партію), став призером чемпіонату міста і… також безслідно зник.
Отже, першим чемпіоном Чернігова у 1924 році став Серебрін, у 1925-му – Вербицький. Після чого відомості про міські шахові чемпіонати стануть справжньою рідкістю. За всю довоєнну добу знаємо лише про перемоги Миколи Вербицького в 1929-му й 1940-му.

Тим часом у серпні 1925 року в Ленінграді проходив черговий всесоюзний шаховий з’їзд – із проведенням 4-го чемпіонату СРСР і турніру міст. На останньому Чернігівщину мав представляти чемпіон губернії М. Вербицький. Всього допускалося 70 учасників, 10 місць отримала Україна. Журнал «Вісник фізичної культури» в липні писав, що «намічені» наступні товариші: Олексій Алєхін і Григоренко з Харкова, Ластовець (Полтава), Сорокін і Грінберг (Київ), Вербицький (Чернігів), Марський (Катеринослав), Лернер (Тульчин). Цей же список повторював і журнал «64», зазначаючи, що «даний список є офіційним і на місця ніякі сповіщення розіслані не будуть».
Турнір міст стартував 10 серпня, змагалися 60 шахістів, розбитих на 10 груп. От тільки Микола Вербицький участі в такому престижному турнірі, попри запрошення, не взяв. Вірогідно, причиною стала банальна відсутність фінансів. Скажімо, «Червоний стяг» 25 липня повідомляв, що наступного дня відбудеться шаховий вечір, на якому Вербицький зіграє партію всліпу проти команди з кращих гравців гуртка «Робосу», а потім на демонстраційній дошці буде прокоментована «найкрасивіша партія Нью-Йоркського шахового конгресу 1924 року». Вхідна плата – 20 копійок, всі кошти надійдуть у «фонд для відрядження представника Чернігівщини на Всесоюзний шаховий з’їзд у Ленінград». Вочевидь, зібрали недостатньо. 4 серпня «Червоний стяг» інформував, що ввечері відбудуться загальні збори членів показового шахового гуртка, і одне з питань повістки зборів – відрядження делегата на всесоюзний шаховий з’їзд. Отже, до останнього шукали можливість відправити М. Вербицького в неблизький Ленінград, однак щось завадило.
Про проблеми фінансування шахових заходів багато говорилося і на губернській шаховій нараді в лютому 1925-го. Здається, саме тут слід шукати причини відсутності Вербицького на другому чемпіонаті України в Харкові, а тепер і на всесоюзному турнірі міст. Така ситуація завдала потужного удару шаховому руху Чернігівщини, про що говоритимемо наступного разу.
Наостанок зазначимо, що в турнірі міст взяв участь і колишній чернігівець М. Шестериков. У фінал не пробився, однак знову виступив гідно. Як зазначав журнал «64»: «У 5-ій групі переможцями виявилися загальні фаворити Григоренко, Слонім і Рохлін.У цій найбільш строкатій за силою гри учасників групі деякий опір зміг чинити лише старий, завзятий боєць Шестериков».

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



Таблиця групового турніру всесоюзної першості міст 1925 року за участю М. Шестерикова




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 638 | Теги: шахи, Сергій Горобець, Чернігівщина, історія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar