реклама партнерів:
Головна » 2010 » Жовтень » 27 » Іван Осадців: «Здоров’я людей і екологія – найперше завдання»
15:00
Іван Осадців: «Здоров’я людей і екологія – найперше завдання»
Іван Осадців: «Здоров’я людей і екологія – найперше завдання» Лікар – гематолог, завідувач поліклініки для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Чернігівського обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення Іван Осадців живе й працює за принципом - «Не можна не робити нічого, якщо все не можеш зробити відразу».
А відтак – у постійному пошуку: нових методів боротьби з недугами, нових технологій зцілення пацієнтів, безкорисливих партнерів для реалізації так необхідних просвітницьких програм. Депутатство – можливість через органи місцевого самоврядування відстоювати інтереси , за сприяння депутатського корпусу добиватися позитивних змін у галузі охорони здоров’я.
Іване Васильовичу, Ви об’їздили далекі й близькі країни, виступали з доповідями на поважних міжнародних зібраннях і форумах, але поверталися на «круги свої». І понад три десятиліття присвятили фізичному зціленню людей.
Мета кожної поїздки єдина – привернути увагу світової спільноти до проблем зі здоров’ям українців після аварії на Чорнобильській АЕС. Кожного разу із закордону віз валізи спеціальної літератури. Прагнув дізнатися, що варто ще зробити для вражених смертоносним атомом мешканців Чернігівщини, який досвід лікування можна запозичити, як вирішують екологічні проблеми, наприклад збір та переробка побутового сміття.

Щось вдалося запровадити із набутого досвіду?
Набутий досвід обговорювали із друзями по екологічній асоціації «Зелений світ», часто з дружиною, синами і невістками. Адже ми всі – лікарі, всі віддані обраній справі. А потім від «Зеленого світу» стукали в усі двері, оббивали пороги всіляких інстанцій, подекуди дивуючи чиновників своїми пропозиціями та ідеями. Не вмію сидіти, склавши руки, й сподіватися, що хтось інший зробить за мене. Отож беруся за діло, не чекаючи подяки або винагороди.

Останнім часом Ви через громадську екологічну асоціацію «Зелений світ» інформували школярів та їхніх батьків про роздільний збір побутового сміття. Тепер взяли курс на йодовану сіль.
Наукою й міжнародним досвідом доведено, що йододефіцит – нищівний удар по інтелекту нації. Кажучи простою людською мовою – із причини дефіциту йоду у нашій їжі, наші люди мають на 10 – 20 % нижчі розумові здібності, ніж японці чи британці, у дітей та дорослих збільшена щитовидна залоза, порушена її функція. Тому реалізовуємо просвітницький проект про шляхи ліквідації дефіциту йоду. Чернігівщина – ендемічна зона, щедро всіяна «мирним» атомом.

Кажуть, що свого часу, коли були депутатом обласної й міської ради по 1-3 запити подавали на кожну сесію.
Звернення й запити були тільки з важливих питань. Маю намір «пробивати» обласну і міську програму з йодопрофілактики. Добиватимуся прийняття такої актуальної програми для міста і області, як роздільний збір та переробка побутового сміття. Звісно, маю власне бачення розв’язання проблем в медицині. Лікувальні заклади потребують переоснащення й сучасного обладнання та технологічних підходів. Без сучасних методів діагностики про високий рівень надання медичної допомоги навіть говорити смішно. Багато що залежить від депутатського корпусу, від позиції народного обранця. Треба замість вивозу сміття на звалище більшу частину його переробити, а зекономлені кошти направити на охорону здоров’я. В Європі переробляють 95% побутового сміття і отримують доходи, а в Україні лише 3% і тратять бюджетні кошти на вивіз його, забруднюючи довкілля. Так жити не можна!

Вірите, що люди оберуть достойних і небайдужих?
Вірю. Такими є представники Української народної партії. Великий мислитель і філософ Григорій Сковорода стверджував, що немає для держави і народу нічого гіршого, аніж прихід до влади «торгівців», бо вони зроблять добрий ґешефт для себе, але державу не збудують. Керувати країною повинні державці, для яких честь та інтереси простого люду понад усе, а здоров’я людей і екологія – найперше завдання .

Розмовляла Ольга Романюк.
Газета «Народне слово»,
жовтень 2010 року, спеціальний випуск





Категорія: Людина. Особистість | Переглядів: 1546 | Теги: УНП, Іван Осадців | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar