реклама партнерів:
Головна » 2020 » Квітень » 26 » Халатність чиновників ставить під загрозу безпеку мешканців Чернігівщини від коронавірусу
10:25
Халатність чиновників ставить під загрозу безпеку мешканців Чернігівщини від коронавірусу
Халатність чиновників ставить під загрозу безпеку мешканців Чернігівщини від коронавірусу 23 квітня о 16:50 у Прилуцькій міській лікарні померла пацієнтка з Варвинського району зі складною пневмонією. Тільки наступного дня лікарня отримала результати ПЛР-аналізу, які підтвердили у неї COVID-19. Від дня госпіталізації – до результатів аналізу минуло 5 днів.

Весь цей час медики боролися за життя пацієнтки. Не маючи підтвердження COVID-19, жінку лікували від важкої пневмонії. Якби діагноз підтвердили вчасно – вони б мали змогу змінити лікування відповідно до протоколів, а всіх контактних осіб виявили б вже з неділі, ізолювали, і розпочали лікування. Як наслідок – коло тих, хто зараз вже може бути хворим, було б значно меншим. Ми розбиралися, хто винен у тому, що нині у Варвинському районі фіксують спалах коронавірусу.

Спершу звернулись до головної лікарки Комунального некомерційного підприємства «Прилуцька центральна міська лікарня» Яни Погорілої – саме у цьому закладі лікувалась хвора. За словами Яни, жінку госпіталізували 18 квітня, після 16-ї години, з важкою пневмонією, дотримуючись всіх санітарних правил.

«У неділю зранку ми відправили матеріал на ПЛР до ДУ «Чернігівського обласного лабораторного центру МОЗ України». Але завідувачка лабораторією Світлана Петрівна Чичерова сказала, що до вівторка вони його в роботу не візьмуть, бо вихідний. Можете матеріал привозити, але ми будемо працювати виключно на прийом», – розповідає Яна Погоріла.

(До речі, саме у неділю, 19 квітня, Чернігівська область не подала жодної інформації щодо тестування мешканців на вірус до МОЗу – через це навіть був скандал).

У київській референс-лабораторії ЦГЗ МОЗ матеріал на перевірку взяти погодились, але через високу завантаженість могли надати результат не раніше вівторка. Тому матеріал все ж направили до Чернігова.

«Наші лікарі всі дотримуються санітарних норм, це у нас на контролі. Дякувати благодійникам, лікарня має достатньо засобів індивідуального захисту, їх вистачає на всіх. Лікарі бачили, що пневмонія нетипова, проте ми не могли змінити лікування, бо, згідно з інструкцією, це можна зробити тільки після отримання результатів ПЛР-тесту», – говорить головна лікарка Прилуцької ЦМЛ.

У вівторок зранку, 21 квітня, головна лікарка зателефонувала директору ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Миколі Донцю щодо результату. Проте почула лише те, що матеріал не можуть ідентифікувати, бо, начебто, неправильно провели забір. Хоча раніше такий же аналіз від іншого пацієнта від Прилуцької ЦМЛ приймали у Києві.

Тому 21 квітня медики роблять повторний аналіз, який відправляють вже до лабораторії ЦГЗ МОЗ України у Києві. 23 квітня результат повторного аналізу був готовий, його надіслали у Чернігівську лабораторію о 15:51, яка мала повідомити Прилуцьку ЦМЛ. І поки медики в Прилуках чекали на результати аналізів, їхня пацієнтка у цей же день, о 16:50, померла:

«Мені неофіційно повідомили, що результат аналізу, який ми відправляли в Київ, позитивний і його передали на Чернігів. Ми чекали поки нам передадуть офіційні документи, щоб ми отримали право, згідно з законом, внести корективи до лікування. Адже протокол передбачає їх у випадку підтвердження COVID-19. Але так і не дочекалися, жінка померла. І лише на наступний день, після того, як у ситуацію втрутився перший заступник Голови парламентського Комітету з питань здоров’я нації Валерій Дубіль, Чернігів надіслав нам результат. О 10:30 ми нарешті офіційно отримали результати другого аналізу, того, що робили в Києві. А ще за годину нам надіслали результат першого аналізу, який ми направили в чернігівську лабораторію ще 19 квітня, тобто за 5 днів до смерті пацієнтки», – говорить Яна Погоріла.

За словами першого заступника Голови парламентського Комітету з питань здоров’я нації Валерія Дубіля, одразу, як він дізнався про ситуацію, надіслав кілька депутатських запитів і зв’язався з Головним санітарним лікарем, заступником Міністра ОЗ України Віктором Ляшком:

«Зараз від швидкості реакції кожного, хто допомагає зупинити поширення вірусу, залежить здоров’я і життя тисяч українців. Не може бути так, що у країні епідемія, а лабораторія по кілька днів надсилає результати аналізів – час йде на години. І для хворого, і для того, хто з ним контактував, і особливо – для наших медиків. Вже минуло багато часу з початку епідемії, і цей механізм можна було відпрацювати. Тим паче, що у Чернігівському лабораторному центрі завантаженість не така висока, як у Києві. Цього не зробили. Треба розбиратися, хто винен, щоб подібна ситуація не повторилася і можна було встигнути убезпечити наших земляків від зараження», – говорить перший заступник голови парламентського Комітету з питань здоров’я нації.

Валерій Дубіль також розповів, що у відповіді на депутатський запит, у ДУ «ЦГЗ МОЗ України» повідомили – результат до ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України», яке очолює Микола Донець, надіслали ще о 15:51 23 квітня. Постає запитання – чому ж лікарня отримала результат аналізу тільки 24 квітня? Тому у МОЗ вирішили провести перевірку 25 квітня.



Медики ж нині роблять все, щоб стримати епідемію і закликають українців залишатися вдома – вже є кілька нових підозр на коронавірус.

Так, старша фельдшерка Варвинської підстанції Прилуцької станції КНП «Чернігівський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Людмила Оленіч розповіла, що 24 квітня з’явилися перші виклики до пацієнтів з підозрою на коронавірус. Зокрема, бригада виїжджала до 2 контактних осіб померлої (у них відібрані аналізи для ПЛР-тестування, зараз вони перебувають вдома на самоізоляції під наглядом лікаря) і ще 2 осіб з с. Журавка, які не були контактними, госпіталізували до Прилуцької ЦМЛ. Госпіталізували також ще одну жінку з Варви з підозрою на коронавірус.

За інформацією завідувачки амбулаторії первинної медичної допомоги с. Журавка, у Журавці станом на 24.04 з симптомами ГРВІ на абмулаторному лікуванні знаходиться 3 особи, матеріал для ПЛР-тестування відібраний у 11 чоловік (з них – 5 медиків). За інформацією завідувачки Варвинської амбулаторії первинної медичної допомоги Лариси Соколової, у Варві – 10 осіб з симптомами ГРВІ лікуються амбулаторно, взято матеріал для ПЛР-тестування у 47 осіб. За інформацією головної лікарки Прилуцької ЦМЛ Яни Погорілої, до Прилуцької ЦМЛ госпіталізовані 3 осіб з підозрою: 2 з Журавки, 1 – з Прилук. Також оглянуто 2 особи з Журавки, які доставлені «швидкою», взято ПРЛ, підстав для госпіталізації немає. Жінка з пневмонією, госпіталізована у Варві, зараз знаходиться у КНП Варвинська ЦРЛ. Якщо діагноз підтвердиться, її переведуть до Прилуцької ЦМЛ, яка є закладом першої хвилі госпіталізації для хворих з COVID-2019. Саме сюди мають госпіталізувати пацієнтів з м. Прилуки, Прилуцького, Варвинського, Срібнянського, частково Ічнянського районів при наявності відповідних показань згідно з наказом №722 МОЗ України від 28 березня 2020 року.

Якщо перевірка підтвердить халатність Миколи Донця, директора ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України», то у найближчому майбутньому статистика захворюваності на COVID-19 на Чернігівщині може значно зрости – тестів проводитимуть більше і швидше. Адже коли людина не знає про свою хворобу і не дотримується карантину, може, сама того не знаючи, заразити велику кількість людей. Шкода, що через ймовірне бажання приховати справжню статистику захворюваності на COVID-19 у окремих осіб, можуть постраждати сотні, а то й тисячі.

Джерело: nizhyn.in



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 453 | Теги: коронавірус, халатність, медицина, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar