реклама партнерів:
Головна » 2016 » Січень » 9 » Харківська коза поколола чернігівців
10:25
Харківська коза поколола чернігівців
Харківська коза поколола чернігівців Харківський фольклорний гурт "Муравський шлях" водив козу на Красній площі в Чернігові. 8 січня на фестивалі колядок і щедрівок "Коза" харків'яни відтворювали старовинний слобожанський обряд. Традиційно Коза - це чоловіча роль. На Різдво цією твариною лякали дітей. Вона могла колоти господарів, бити горшки, бешкетувати. Її не можна було ображати. А кого коза поцілує, той буде щасливий цілий рік.

"Бюся одного дєда, сєда борода. Он мєня сколе, он мєня сколе. З правого бочка потече юшка. То коза впала, нежива стала. Устань, козо, пробудися! Старшому, младшому поклонися! А ти, хазаюшка, не скупися! Та й коза встала, дайте сіна, щоб коза була сита, мірочку гречки на варенички, а зверху ковбаса - і колядка вся!" - співали харків'яни.

Глядачі кидали в торбу горіхи, цукерки, гроші.

"Муравський шлях" приїхав уп'ятьох - половиною складу.

"Ми любительський колектив. Працюємо - хто де. Є інженери, філологи, На фестивалі їздимо переважно за свої гроші. Раніше часто бували в сусідній Росії. Тепер туди шлях закритий. Цього літа були в Литві. Збираємо пісні Харківщини, Луганщини, частково Донеччини й Полтавщини", - розповіла керівник гурту Галина Лук'янець.

На головній площі Чернігова також заспівали місцеві фольклорні колективи "Горлиця", "Калита". Знаменитий піснями до мультфільму "Жив-був пес" гурт "Древо" з Крячківки Пирятинського району Полтавщини не зміг виїхати з села через заметіль. Можливо, він буде другого дня фестивалю.

Автор: Геннадій Гнип, gazeta.ua



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1202 | Теги: Харківський фольклорний гурт Муравс, Різдво Христове, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar