реклама партнерів:
Головна » 2022 » Грудень » 23 » Круглий стіл у Чернігові до 85-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола
13:46
Круглий стіл у Чернігові до 85-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола
Круглий стіл у Чернігові до 85-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола 22 грудня 2022 року в Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині, проведено круглий стіл до 85-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола (1937-1999).
Учасниками заходу були рухівці, які долучилися до відновлення незалежності України в 1989-1992 роках.
«Ми проводимо круглий стіл у приміщенні Чернігівської обласної організації Народного Руху України, яке знаходиться тут з лютого 1990 року. Його обов’язково відвідував і В’ячеслав Чорновіл під час своїх поїздок наше місто, проводив тут ділові зустрічі», — нагадав модератор заходу Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».
«24 грудня 1937 року у селі Єрки на Черкащині народився В’ячеслав Максимович Чорновіл, державний, громадський і політичний діяч, журналіст, народний депутат України I–III скликань, один із лідерів українського правозахисного руху, багаторічний керівник Народного Руху України, Герой України. Саме про нього і будемо сьогодні згадувати. Для мене серед багатьох його чеснот, талантів та звершень особливо близькими є організаційні здібності цієї великої людини. Він був одним із організаторів Установчого з’їзду Руху 8-10 вересня 1989 року, який проводився саме у Києві попри спротив комуністичної влади», — вказав він.
«Роль у боротьбі за незалежність та внесок в українське державотворення Чорновола була величезною. Але ж він був й надзвичайно талановитим журналістом. Про це чомусь нерідко забувають. Не тільки його публіцистика часів дисидентства, але й випуск редагованої ним газети «Час\Тime», у якій і я мав честь публікуватися – підтверджують високий рівень Чорновола-журналіста», — наголосив Василь Чепурний, власний кореспондент газети «Голос України» та почесний голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.
«Водночас пам'ять про Чорновола не потребує творення з нього ікони. Він сам був категорично проти такого ставлення – згадаймо, як противився відзначенню його 60-річного ювілею. Відтак, заради України, за яку боровся Чорновіл, маємо обдумувати його стратегічні прорахунки, щоб не повторилися. Скажімо, його ідея федералізації України в час боротьби за незалежність чи відмова від широкої участі у владі після перемоги Кравчука на виборах президента. Обдумувати, щоб не повторити помилок видатного чоловіка», — застеріг він.
«У час, коли про незалежність України і розвал комуністичної імперії мріяли тільки великі романтики, В’ячеслав Чорновіл шукав засоби руйнування наймогутнішої у світі репресивно-тоталітарної системи. І те, що серед цих засобів була також ідея федералізації, не має нічого дивного. Більш того, це підтверджує, що федералізм – це ефективний інструмент руйнації унітарної держави. Сам Чорновіл невдовзі відкинув ідею федералізації України як зброю проти комуністичної імперії. Він був принциповим і непохитним прихильником соборності України. Більше того, він категорично виступав проти надання Кримській області статусу автономної, прозорливо попереджаючи, що це інструмент впливу російського імперіалізму на Україну, загроза її соборності», — заперечив наявність стратегічного прорахунку Сергій Соломаха, громадський діяч.
«Я, вже як член демократичної депутатської групи «Чернігів» у Чернігівській міській раді в 1990-1994 роках, постійно використовував у роботі, напрацьовані на Галичині, і, в першу чергу Львівською обласною радою, яку очолював В’ячеслав Чорновіл з березня 1990 року, ідеї та практичні здобутки розвитку місцевого самоврядування», — підкреслив він.
«Абсолютна вірність Україні. Блискучий оратор, який вмів чітко і простими словами доносити до широких верств слухачів свої думки. Залізна воля у досягненні поставлених цілей та завдань. Ось мої мабуть перші найсильніші враження про В’ячеслава Чорновола з вересня 1989 року, які з роками тільки зміцнювалися. Він дуже добре розумів сутність російського імперіалізму як у формі СРСР, так і у вигляді Російської Федерації, важливість активної зовнішньої політики незалежної України для формування та зміцнення міжнародної підтримки безпеки й розвитку країни. Про це свідчіть його редакційна політика газети «Час\Тime». Маємо пам’ятати застереження в 1997 році: «Над Україною нависає зловісна двоголова тінь російського імперіалізму, який тільки й чекає остаточного колапсу нашого суспільства, щоб запустити хижі пазурі в живе тіло нашого народу», — зазначив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Зі стислою біографією В’ячеслава Чорновола можна ознайомитися тут: https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/zhurnalistam/do-80-richchya-vid-dnya-narodzhennya-vyacheslava-chornovola

Сергій Горобець, Український інститут національної пам’яті

На фото:
— виступ В. Чорновола на Установчому з’їзді НРУ: фотокартка з дарчим підписом довіреній особі кандидата в Президенти України В’ячеслава Чорновола у Чернігівській області Валерію Сарані, 8 листопада 1991 р.
— передвиборча зустріч кандидата на посаду Президента України В. Чорновола з виборцями Чернігова. Присутні: довірена особа кандидата в Президенти України М. Бойчишин і довірена особа кандидата в Президенти України у Чернігівській області В.Сарана. Чернігів, Палац культури хіміків (тепер Чернігівський міський палац культури), 1991 р.
— учасники конференції Чернігівської обласної організації НРУ з висування кандидата в Президенти України на першій етап ІХ з’їзду НРУ. Зліва направо: Генадій Удовенко, Володимир Гаврилов, невідома, Олег Головатенко, невідома, Іван Панченко, В’ячеслав Чорновіл, невідомий, Олексій Пій, Ліля Григорович, Іван Семененко, Володимир Єрмак, Віктор Татарин, Олександр Турчинов, Сергій Соломаха, Володимир Ступак. Жовтень 1998 р., м. Чернігів на Красній площі, біля будинку обласного товариства «Знання» (тепер Апеляційний суд Чернігівської області).
— учасники круглого столу до 85-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола. Зліва направо: Сергій Соломаха, Василь Чепурний, Сергій Бутко, Сергій Черняков.













Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 18539 | Теги: НРУ, В'ячеслав Чорновіл, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar