реклама партнерів:
Головна » 2023 » Грудень » 10 » Майстер-клас з павукоплетіння у Сосницькому музеї
21:09
Майстер-клас з павукоплетіння у Сосницькому музеї
Майстер-клас з павукоплетіння у Сосницькому музеї Павук зіткав Всесвіт, а ми - павука. Дякуємо дівчатам за душевну атмосферу, яка панувала на музейному МК з виплітання народної обрядової прикраси "різдвяний павук" - однієї з найбільш загадкових в нашій культурі. Та й не лише нашій, українській. Павука здавна знають і плетуть чи й не в кожній слов'янській країні та в країнах Скандинавії і Пн.Європи. Кожен народ вкладає свої сенси, наш цю різдвяну прикрасу вважав за оберега родини і дому. Павук, за віруваннями, міг забирати невдачі і хвороби, позбавляти безпліддя, очищати простір - в такому випадку його треба було палити на Водохрещу. Або ж його прикрашали писанками і залишали в хаті на весь рік. Як прикрасу і оберіг з новим сенсом.
На Сосниччині також перед Різдвом вішали голубів з паперу та "різдвяних їжаків" - прикрасу з тіста, густо прикрашену соломинками, до яких кріпились кольорові клаптики паперу. Але такі обереги ми ще не робили ))
Якщо Ви бажаєте взяти участь у виготовленні солом'яного павука, ми готові провести ще один майстер-клас. Телефонуйте 0976543924 або 2-15-90.
Мирних вихідних, друзі!

Джерело: Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка















Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1512 | Теги: Сосниця, ОБРЯДИ, павукоплетіння | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar