реклама партнерів:
Головна » 2024 » Липень » 3 » Меморіальна дошка на честь білоруського національного героя у Чернігові
10:18
Меморіальна дошка на честь білоруського національного героя у Чернігові
Меморіальна дошка на честь білоруського національного героя у Чернігові 2 липня у Чернігові вперше в Україні встановлено меморіальну дошку на честь героя Білорусі Кастуся Калиновського (1838—1864).
Її встановлено на вулиці, яка з 8 лютого 2024 року названа Чернігівською міською радою на честь цього білоруського національного героя.
У неофіційному та скромному, з огляду на безпекові питання сьогодення, відкритті меморіальної дошки взяли участь депутат Чернігівської міської ради, начальник міського управління культури та туризму Олександр Шевчук, директор Благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, громадський діяч Сергій Соломаха та ще кілька представників громадськості та медіа.
Настоятель церкви Івана Воїна, капелан Євген Орда освятив меморіальну дошку на честь Кастуся Калиновського та здійснив літію за загиблим борцем з російськими окупантами в XIX cт.
Учасники заходу наголосили, що назва вулиці та меморіальна дошка на честь національного героя Білорусі символізує спільну боротьбу наших народів із російським імперіалізмом за свободу та незалежність. Прикладом цього є полк імені Кастуся Калиновського Збройних Сил України, який створено саме з білоруських добровольців.
Вони нагадали відомий заклик Кастуся Калиновського: «Бо я тобі з-під шибениці кажу, Народе, що тогді тільки заживеш щасливо, коли над тобою Москаля вже не буде».

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів












Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 727 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar