реклама партнерів:
Головна » 2018 » Березень » 15 » Міф про зміни у порядку поховання в Україні. Роз'яснення юриста
14:25
Міф про зміни у порядку поховання в Україні. Роз'яснення юриста
Міф про зміни у порядку поховання в Україні. Роз'яснення юриста Днями усю країну облетіла новина: ніби-то поховати померлого родича тепер можна виключно після отримання спеціального рішення суду та лише за результатами експертизи, яка триватиме декілька днів. Ряд всеукраїнських телеканалів оголосив про це у вечірніх новинах, підкріпивши інформацію відповідними коментарями. То так це чи ні? Ситуацію коментує начальник Слобожанського бюро правової допомоги Владислав Колесников.

Насправді законодавчі зміни у цьому напрямку все ж таки відбулись, це факт. Але стосуються вони не усіх, а тільки осіб, котрі пішли з життя неприроднім шляхом. Повідомляє про це Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Нововведення торкнулися лише кримінального процесуального законодавства, що передбачає обов’язкове призначення і проведення судової медичної експертизи, яка тепер призначатиметься за ухвалою суду в рамках кримінального провадження. Тобто це ті випадки, коли людина була позбавлена життя, внаслідок чого порушується кримінальна справа. Так було і раніше, проте порядок призначення судової експертизи надавав слідчому можливість самостійно визначати експерта та доручати йому проведення такої експертизи, що дуже часто супроводжувалося ознаками корупційних ризиків. Зараз же вона призначатиметься на підставі ухвали суду за клопотанням сторони кримінального провадження, при чому її проведення доручатиметься виключно державним спеціалізованим установам.

Судова експертиза є дослідженням, яке проводиться на основі спеціальних знань з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду. Проте родичам небіжчиків, померлих своєю смертю, замовляти її все ж таки не доведеться, тому підстав для хвилювання немає. Жодних законодавчих нововведень, які б змінювали загальні правові засади здійснення процедури звичайного поховання, до діючого законодавства не вносилося і поки не передбачається. Більше того, кожен має право ще за життя скористатись правом виразити волевиявлення щодо ставлення його тіла після смерті. В Україні гарантується належне ставлення до праху померлих та збереження місць поховання.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 679 | Теги: міф, суд, поховання | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar