реклама партнерів:
Головна » 2021 » Листопад » 23 » Монумент пам’яті жертв голодоморів в Україні планують встановити і в Чернігові
19:48
Монумент пам’яті жертв голодоморів в Україні планують встановити і в Чернігові
Монумент пам’яті жертв голодоморів в Україні планують встановити і в Чернігові Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко сьогодні, 23 листопада, на щотижневій розширеній нараді в міській раді дав доручення передбачити необхідні видатки, можливо за рахунок перерозподілу коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади, для встановлення монумента пам’яті жертв голодоморів в Україні.
Про це повідомляє прес-служба Чернігівської міської ради.

Цього тижня в Україні відзначається 88-ма річниця вшанування жертв голодоморів. Кілька останніх років поспіль чернігівці для вшанування загиблих у ті роки збираються біля П’ятницької церкви. Проте, на думку міського голови, доречнішим було би розмістити відповідний монумент не у сквері ім. Богдана Хмельницького, а на території біля Катерининської церкви і пам’ятного знаку Борцям за волю та незалежність України. Оскільки сквер Хмельницького – це все-таки місце іншого настрою, в тому числі розваг; люди там більше відпочивають, аргументував він.

День пам’яті жертв голодоморів в Україні традиційно відзначається у четверту суботу листопада. День пам'яті запроваджений Указом Президента України у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932–1933 років був визнаний геноцидом Українського народу.

Цьогорічна інформаційна кампанія з вшанування жертв Голодомору 1932–1933 років присвячена дітям, які стали жертвами сталінського геноциду. А також тому, як розмовляти з сучасними дітьми та підлітками про Голодомор, щоб не травмувати, але водночас передати пам’ять про трагедію наступним поколінням.

У ті роки близько 1,5 мільйона дітей до 10 років загинули внаслідок штучного голоду. Ті діти, які вижили, стали носіями шокуючого досвіду та правди, яку десятиліттями радянська пропаганда намагалася приховати.

Загалом же Україна внаслідок геноциду 1932–1933 років, масових штучних голодів 1921–1923 та 1946–1947 років втратила мільйони людських життів. Точну кількість жертв і досі продовжують обговорювати історики. Кількість жертв обчислюється в межах від 3,5 до 7 мільйонів осіб. Сукупні демографічні втрати (з урахуванням ненароджених поколінь) становлять понад 10 мільйонів осіб.

За підрахунками чернігівських істориків, відповідно до результатів перепису 1939 року кількість жертв Голодомору на Чернігівщині становила понад 230 тисяч чоловік.



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 2507 | Теги: вшанування, голодомор, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar