реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 10 » На Чернігівщині перейменують 71 населений пункт, у тому числі місто Щорс
18:38
На Чернігівщині перейменують 71 населений пункт, у тому числі місто Щорс
На Чернігівщині перейменують 71 населений пункт, у тому числі місто Щорс 21 травня набув чинності Закон «Про декомунізацію». Відповідно до норм Закону, населені пункти, міста та вулиці мають бути перейменовані і більше не містити жодних радянських назв чи носити ім’я радянських діячів.
Так, за попередніми підрахунками на Чернігівщині має бути перейменований 71 населений пункт, в тому числі місто районного значення Щорс. Населені пункти лише у Варвинському, Куликівському та Сосницькому районах Чернігівщини не потребують перейменування.
Про це 8 червня, йшла мова в Чернігівській обласній державній адміністрації, повідомляє ПіК

За словами представника Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергія Бутка, при Чернігівській ОДА буде створена відповідна комісія по декомунізації. Вона займатиметься складанням переліку населених пунктів, вулиць і площ для перейменування.

Чернігівські історики, зокрема Сергій Черняков, пропонують повернути населеним пунктам та вулицям історичні назви, проте, не забувати і про нових Героїв України, які загинули у зоні проведення АТО захищаючи Батьківщину.
Також, Черняков пропонує змінити і російськомовні назви деяких вулиць Чернігова на український аналог.
За словами представника Чернігівської адміністрації Андрія Подорвана, сільські та селищні ради матимуть за 6 місяців прийняти відповідні рішення про перейменування. У разі, якщо рішення так і не буде прийняте, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч буде приймати всі рішення щодо перейменувань або демонтажу.
Окрім цього, Закон «Про декомунізацію» зобов’язує змінити назви юридичних осіб, які містять імена та назви з СРСР. Тому, за словами Сергія Бутка, кінотеатр ім.Щорса у Чернігові має змінити свою назву.
Також, мають перейменуватися друковані ЗМІ та знаки товарних послуг, які підпадають під Закон.
Демонтаж меморіальних об’єктів з комуністичною символікою або діячами також входить до норм Закону «Про декомунізацію». Так, перший етап демонтування – аналіз списків всіх подібних меморіальних об’єктів Чернігівщини.
На це місцева влада має витратити не більше шести місяців.
«І лише після того, як владці нададуть аргументи, демонтаж пам’ятників буде законним»,- зазначає Сергій Бутко.
Також, за його словами, якщо місцева влада гальмуватиме декомунізацію на Чернігівщині, це зможе дати шанс Російській Федерації повторити у прикордонній області Донецький сценарій. «Будь-яка протидія декомунізації діятиме на користь агресора»,- зауважив Бутко.
Стосовно Алеї Героїв у Чернігові, то історики зазначили, що там треба демонтувати усі без винятку постаменти та перейменувати її у Центральну Алею. Замість демонтованих бюстів пропонують встановити звичайні паркові скульптури та зробити Алею місцем для вільного відпочинку.



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1219 | Теги: Чернігівщина, декомунізація, перейменування вулиць | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar