реклама партнерів:
Головна » 2022 » Листопад » 5 » На Чернігівщині проведено семінар для вчителів історії щодо оновлення шкільних музеїв
09:12
На Чернігівщині проведено семінар для вчителів історії щодо оновлення шкільних музеїв
На Чернігівщині проведено семінар для вчителів історії щодо оновлення шкільних музеїв 4 листопада в селі Старий Білоус під Черніговом у місцевому ліцеї проведено методичний семінар про застосування у практичній роботі вимог та рекомендацій Українського інституту національної пам’яті щодо оновлення змісту експозицій шкільних музеїв в посібнику «Революція в музеї» для вчителів історії шкіл Новобілоуської сільської ради Чернігівського району.
Його організатори: чернігівське представництво Північно-Східного міжрегіонального відділу Інституту національної пам’яті спільно з відділами освіти й культури, сім’ї, молоді, спорту та туризму сільської ради.
«У посібнику вміщені методичні рекомендації, які стануть у пригоді під час оновлення експозицій шкільних музеїв відповідно до вимог українського законодавства, зокрема Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки. Це навчально-методичне видання містить також підбірку інформаційних і довідкових матеріалів про Українську революцію 1917– 1921 років і пропозиції з прикладами їх застосування в музейній педагогіці. Воно надзвичайно корисне й для створення виставок, тематичних стендів, проведення заходів інформаційної боротьби з російськими міфами з історичної тематики, насамперед часів Української революції 1917– 1921 років», — повідомив учасникам Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу.
Він у своїй доповіді представив книгу колег, досвідчених практиків, співробітників Українського інституту національної пам’яті, кандидата історичних наук Ганни Байкєніч та кандидата філософських наук Олени Охримчук «Революція в музеї: посібник щодо оновлення змісту експозицій шкільних музеїв».
Після доповідей та обговорення змісту цього видання співробітники Північно-Східного міжрегіонального відділу презентували та передав в школи об’єднаної громади електронні та друковані примірники видань Українського інституту національної пам’яті. Серед них назвімо:
— «Воля України або смерть (До 100-річчя Холодноярських та Медвинських республік)»,
— Книга-каталог виставки «Спротив Геноциду»,
— Анастасія Лисовець «Скажи про щасливе життя»,
— Ірина Рева «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли»
— Книга «Пам’ять роду».
Також представники Інституту національної пам’яті запропонували освітянам за участю учнів організувати збір матеріалів для підготовки майбутньої хроніки російсько-української війни на території громади.
«З 24 лютого ми багато взнали не тільки про російського агресора вже з власного досвіду, а насамперед про самих себе, про близьких, сусідів, колег, громаду, весь наш народ. І виявилося, що ми набагато кращі, ніж думали раніше… Час минає. Фотокартки того буремного часу на телефонах мешканців можуть зникнути, а подробиці подій кожного дня життя в період бойових дій на території громади поступово забуваються під тиском нових викликів та випробувань. Закарбувати та зберегти пам’ять у спогадах, фото-, відео- та фонодокументах про цей час надзвичайно важливо. Це основа майбутніх стендів та виставок у школах, закладах культури, друкованих видань», — так аргументував Сергій Бутко, представник Інституту в Чернігівській області, пропозицію про цей проєкт.

Олександр Чаус,
Новобілоуська територіальна громада






Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1294 | Теги: музей, експозиція, історія, Чернігівщина | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar