реклама партнерів:
Головна » 2020 » Квітень » 20 » На річці Десна встановлено понад 90 нерестових гнізд
18:14
На річці Десна встановлено понад 90 нерестових гнізд
На річці Десна встановлено понад 90 нерестових гнізд 16 та 17 квітня 2020 року Чернігівським рибоохоронним патрулем разом з рибалками – промисловиками на р. Десна встановлено 93 нерестових гнізда.
Заходи відбулися в районі с. Количівка Чернігівського району та с. Макошине Менського району.
Попередньо, р. Дніпро, поблизу смт. Любеч та с. Кукари Ріпкинського району було встановлено 85 нерестових гнізд.
Штучні нерестовища створюють насамперед для того, щоб забезпечити рибі умови для відтворення потомства. Адже минулими роками через весняні посухи річки та озера помітно міліли і навіть висихали. Після нересту ікра нерідко залишалася на рослинах, з яких сходила вода, пересихала на сонці і гинула.
Після цьогорічної малосніжної зими рівень води у водоймах знаходиться на низькому рівні, нерестовища повноцінно не заповнені водою, а деякі взагалі висохли.

За даними Деснянського басейнового управління водних ресурсів у поточному році у суббасейні р. Десна склалися вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування аномально - низького весняного водопілля, за усіма його елементами, найнижчого за увесь період багаторічних спостережень. Аналогічних випадків, коли одночасно поєдналися всі несприятливі умови у суббасейні р. Десна ще не було.
З початку березня на річках суббасейну р. Десна зберігається низька водність. Спостерігається явище «гідрологічної посухи».
В таких умовах ефективність нересту значно знижується, що негативно позначиться практично на всіх видах риб, що живуть у внутрішніх водоймах. В першу чергу це стосується плітки, ляща, сазана, які нерестяться на мілководді. Через малоефективний нерест у річкових мешканців може наступити «провал покоління», який призведе до зниження популяції.
Тому, щоб допомогти рибам віднереститися Чернігівським рибоохоронним патрулем була організована і проведена кампанія по встановленню нерестових гнізд на річках Дніпро та Десна.

Рибпатрульні закликають долучитися до цієї роботи й громадськість. Адже для спорудження нерестових гнізд достатньо нарізати гілок із кущів, додати до них гілок із хвойних порід дерев і все це змотати та закріпити. Потім прив’язати до них порожні пластикові пляшки, які виконують роль буйків і утримують конструкцію на плаву. Прикріпити до гнізд каміння, щоб їх не зносило водою і розмістити вздовж берегової лінії за 15 метрів від берега.
На таких хвойних нерестовищах особливо полюбляють відкладати ікру: судак, короп, лящ, карась та плітка.

За інформацією Чернігівського рибоохоронного патруля



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 372 | Теги: нерестові гнізда, рибоохоронний патруль, річка Десна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar