реклама партнерів:
Головна » 2018 » Липень » 2 » На вулиці Гончій відремонтовано старовинний будинок купця Гозенпуда
20:11
На вулиці Гончій відремонтовано старовинний будинок купця Гозенпуда
На вулиці Гончій відремонтовано старовинний будинок купця Гозенпуда У передмісті «Ковалівка» (вул. Гонча, 92) зберігся старовинний будиночок, прикрашений дивовижним мережаним різьбленням. Це пам’ятка архітектури місцевого значення. У минулому господарем цієї ошатної садиби був купець З.Гозенпуд.
Він був власником млина та магазинів з продажу хутра. За спогадами чернігівського старожила В’ячеслава Пухтинського, у магазині Гозенпуда був великий вибір товарів.
На початку XX століття купець виїхав до Америки. Перед від’їздом він подарував свій будинок Чернігівському дворянському зібранню для розміщення притулку для дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей.
Після закриття притулку, у 30-х роках минулого століття, будинок використовувався як житловий фонд горілчаного заводу до 1988 року.
Нині у пам’ятці архітектури розмістився офіс Чернігівської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна».
На стелі однієї з кімнат оселі збереглася цікава картина намальована невідомим художником. На ній ми бачимо красиву бесідку, дерева, постать людини. Можливо ця картина відображає чернігівський пейзаж…

Ще кілька років тому поціновувачі старовини наголошували на необхідності проведення ремонтних робіт на пам’ятці. Не кращі часи переживала і «спортивна» громадська організація. Її керівники бідкалися, що не можуть оплачувати величезні рахунки за газове опалення…
Але, ситуація змінилася і завдяки фізкультурно-спортивному товариству будиночок відремонтовано, зокрема, пофарбовано його стіни, замінено віконні блоки, зроблено благоустрій навколо пам’ятки. Старовинний будинок купця Гозенпуда причепурився…

Сергій Черняков, Ініціативна група «Збережи старий Чернігів».
Фото автора (на останньому фото будинок Гозенпуда до ремонту).












Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2108 | Теги: ремонт, різьблення, будинок Гозенпуда, старий Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar