реклама партнерів:
Головна » 2024 » Липень » 9 » Народний Рух України: ПЕРШИЙ КРОК на Чернігівщині
15:27
Народний Рух України: ПЕРШИЙ КРОК на Чернігівщині
Народний Рух України: ПЕРШИЙ КРОК на Чернігівщині Чернігів сьогодні відзначив 35-річчя з дня установчих зборів обласної організації Народного Руху України. Тоді вони відбулися 9 липня 1989 року в залі Чернігівського кооперативного училища.
А сьогодні, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині, нагадали про ту подію, представивши артефакт – конспект. Його написав під час зборів журналіст Владислав Савенок і подав через 35 років розшифрування в роздрукованому вигляді з інформаційними довідками про часників тих подій. Останні склав «архіваріус» Руху Сергій Соломаха.
Журналісти Василь Чепурний і Владислав Савенок розповіли, як на зборах точилася політична боротьба. Компартія і деякі учасники пропонували створити «Демократическое движение содействия перестройке» (ДДСП), а національне крило наполягло на назві «Народний Рух України» (НРУ).
Більшість учасників зборів обговорювали необхідність демократизації суспільства, захисту прав людини, однак далеко не всі хотіли розвитку української мови та культури. Тому пропонували російське ДДСП.
Однак національне крило перемогло і не тільки добилося створення обласної організації Народного Руху України (НРУ), а й запланувало випускати друковане видання, співпрацювати з іншими демократичними організаціями під час виборів.
Установчі збори в Чернігові 9 липня 1989 року були першими після західних областей України і стали знаковою подією в історії українського демократичного руху. Вони засвідчили прагнення українців до свободи, демократії та національного самовизначення.
Спогадами про буремні події на зборах і наростаючу національну та політичну активність поділилися також Сергій Соломаха, Сергій Бутко, Валентин Ральченко, Надія Галковська. Учасників зібрання привітав і голова Народного руху України Андрій Корнат в режимі відео-конференції.
На столі під час виступів лежав великий портрет першого голови крайової організації Руху Валерія Сарани, який подарували Музею боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині.
Рухівці планують роздати матеріали перших чернігівських зборів НРУ в бібліотеки, архів, а також видати в науковому журналі і окремим повнішим виданням про політичні події того буремного часу.

Сава Кравчик, Чернігів.











Переглядів: 1362 | Теги: музей, РУХ, установчі збори, історія, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar