реклама партнерів:
Головна » 2016 » Січень » 24 » Нас стає все менше: причини і наслідки
17:43
Нас стає все менше: причини і наслідки
Нас стає все менше: причини і наслідки Населення України стрімко зменшується: за даними Держстату, станом на 1 грудня 2015 го в нашій країні налічувалося 42775000 чоловік.
Це на 179,3 тис. Українців менше, ніж було зафіксовано рік тому. «Сегодня» розібралася, як можна виправити демографічну ситуацію.

Розклади. Як відзначають в Держстаті, найбільше українців сьогодні проживає в Донецькій (4300000), Дніпропетровській (3300000), Харківській (2700000), Львівській (2500000) областях і в Києві (2,9 млн). А ось регіонами з низькою щільністю населення вважаються Чернівецька (909 тис.), Кіровоградська (973,4 тис.), Волинська (1040000), Чернігівська (1050000), Тернопільська (1070000) області. Варто відзначити, що в цій статистиці не враховується анексувати Крим, а також тимчасово окуповані райони Донбасу.

ЕКОНОМІКА. Причини негативної динаміки логічні, адже населення старіє, їде працювати за кордон. Вліяеті криза. «На падіння дітонародження вплинула криза, адже ростити дитину складно при девальвації гривні та зростанні інфляції. Потрібна б держпідтримка, але влада, навпаки, урізують пільги для бідних», — відзначає аналітик MPP Consulting Павло Мельник. За його словами, демографічні розклади допоміг би вирішити економрост: «Потрібно знижувати податки, залучати інвестиції, створювати робочі місця, тоді українці, які працюють за кордоном, повернуться додому, а місцеве населення відчує впевненість у майбутньому. І вже через рік-два після стабілізації економіки демографічна ситуація в країні зміниться «.

ПСИХОЛОГІЯ. Складніше боротися з емоційними проблемами, які впливають на погіршення демографії в країні, кажуть експерти. Так, психологи відзначають, що зараз спостерігається деякий сплеск народжуваності серед переселенців як психологічний захист від пережитих стресів. Щоправда, на загальному фоні це не сприяє поліпшенню демографії.

За даними Держстату, показники народжуваності на 1 грудня 2015 го склав 378,2 тис. Дітей, у той час як за аналогічний період +2014-го з’явилося на світ 429,6 тис. Малюків. «Люди стали частіше звертатися до психологів за допомогою. Хтось боїться народжувати, бо не хоче, щоб дитину забрали на фронт. Хтось не впевнений, що в цій країні у дітей є майбутнє. Як правило, якщо люди пережили серйозний стрес , то вийти з нього можуть за півроку-рік. І тоді в сім’ї може відбутися поповнення «, — зазначає психолог Катерина Гичан.

На її думку, щоб демографічна ситуація в країні покращилася, люди повинні знаходитися в позитивному інфополе, а не негативному: «Треба концентруватися на роботі, хобі, домашніх турботах, відпочинку з сім’єю».

У свою чергу, демографи уточнюють, що ще п’ять років тому дві третини українських родин хотіли мати по двоє дітей, але постійно відкладали ці плани: «Не виключено, що сейчаc, коли рівень життя падає, сім’ї концентруються на вихованні одного дитини, якій хочеться дати , наприклад, хорошу освіту за кордоном «, — вважає старший науковий співробітник Інституту демографії і соцдосліджень Світлана Аксьонова.

За інформацією Нежатин.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1028 | Теги: демографічна ситуація | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar